Апелативният съд във Варна ще реши на втора инстанция каква ще е съдбата на сочените за убийци на русенския бижутер Явор Николов. 
През март 2014 година Русенският окръжен съд осъди на доживотен затвор при специален режим 44-годишния таксиметров шофьор от София Пламен Миланов за мъчителното убийство с користна цел на търговеца на сребро Явор Николов. 34-годишният Николай Ламбаджиев от Червена вода, който му партнирал в зверствата, получи по-леко наказание - 20 години затвор. Апелативният съд във Велико Търново обаче увеличи присъдата на Ламбаджиев, като прецени, че и двамата трябва да търпят доживотен затвор. Делото стигна до Върховния касационен съд, който откри противоречия в присъдата на търновските съдии. Причината: те не са изяснили каква е била целта на Ламбаджиев и Миланов - да получат материална изгода след убийствотото или да се облагодетелстват в момента на неговото извършване. Затова върнаха казуса за повторно разглеждане на по-долна инстанция и така делото стигна до Апелативния съд във Варна.
Търговецът на сребро Явор Николов бе прилъган на 25 юни 2012 година в лесопарка Липник с предложението да купи към 3 килограма бутикови сребърни бижута на черно. Идеята на двамата мъже била да го ограбят, но за техен лош късмет той не е имал много пари в себе си. Николов е удрян минимум 25 пъти с чук и газов пистолет по лицето и главата, а след това трупът му е запален. От него престъпниците взели 300 лева и два златни ланеца. Овъгленият труп на бизнесмена бе открит 20-на дни по-късно от случайно преминаващи в гората край Николово. Няколко дни след убийството Ламбаджиев напуснал страната, но след като разбрал, че полицията в България го издирва, се предаде доброволно, върна се в Русе и бе арестуван. Дни преди това полицията задържа и Пламен Миланов. Двамата силно влошиха отношенията си в ареста и започнаха да се топят един друг пред съда.
Вчера делото бе разгледано в съдебна зала, като прокуратурата поиска Ламбаджиев да бъде съден като извършител, а не като помагач в престъплението. Сочените за брутални убийци обаче продължават да отстояват тезата си, че нямат нищо общо с убийството, а обвинението срещу тях е недоказано и противоречиво. Затова искат делото да бъде върнато на първа инстанция в Русе за ново разглеждане.
Очаква се до месец варненските съдии да излязат с решение по казуса.