Над 500 души се включиха в снощния протест, който тръгна в 18.30 часа от сградата на Халите. Деца с противогази и хора с маски поискаха да дишат чист въздух, а не Русе все повече да прилича на газова камера. 
Публичното недоволство бе предизвикано от рекордното обгазяване на 14 срещу 15 септември, от което градът масово възропта. Стана ясно, че един от дежурните замърсители на въздуха е френската компания „Монтюпе“. Вината за кошмарните зловония отпреди дни обаче не е само нейна, заявиха от РИОСВ, но все още не споменават кой е вторият виновник за задушаващите миризми. Хората все по-ярко си припомнят мъчителните хлорни обгазявания отпреди 28 години и сравняват настоящето на Русе със събитията през 1987 година.     
Шествието на негодуванието премина мирно и тихо и спря пред сградата на Общината. На стъпалата част от хората оставиха маските си и листовете с исканията им.
През цялото време организаторите на протеста събираха подписи към писмо, което са адресирали към две от главните дирекции на Европейската комисия, които са ангажирани с опазване на чистотата на въздуха и водите. „Искането ни е да ни окажат помощ, тъй като е осезателно, че местната власт и държавата не се справят с проблема“, заяви един от участниците в протеста Ирина Стоянова. Колко подписи са събрани обаче, предстои да стане ясно тепърва.
На протеста се откроиха и фигурите на няколко кандидати за кметове, общински съветници и политически лица.
От години това е първият израз на публично негодувание в Русе, който обедини толкова много хора, макар във Фейсбук присъствието си да бяха декларирали над 2200 души.
Дали събитието на недоволство ще се повтори, все още не се знае, тъй като организаторите предпочитат да видят какви ще са реакциите на институциите.