Над 2200 са обявите за продажба на апартаменти в град Русе, подадени в най-големия сайт за недвижими имоти Imot.bg, показва проверка на „Утро“. Средната им цена е някъде около 430 евро на квадратен метър. Това е цената, искана от продавачите, която при постигната сделка може и да бъде коригирана в посока надолу.
Статистиката показва, че най-изгодно в момента може да се купи двустайно жилище. За този тип апартаменти средната цена е 411 евро на квадрат, най-ниската от всички типове. На пазара са оферирани 833 такива жилища на средна цена 26 800 евро.
Предлаганите тристайни апартаменти са най-голям брой - 841 и явно заради по-високите цени кандидатите за тях не са чак толкова много. Според офертите средната им цена е около 39 500 евро или 424 евро на квадрат.
Най-евтините едностайните жилища продължават да са кът, обявени за продажба са едва 367 на средна цена 19 250 евро или 441 евро на квадратен метър.
Оферирани са и 188 жилища с 4 и повече стаи, многостайни и мезонети, които заради по-луксозното изпълнение и по-тънкото предлагане излизат и по-скъпичко на квадрат - средно по около 500 евро.
Вероятно действително продаваните апартаменти са доста повече, тъй като според статистиката от последното преброяване през миналата година, в града фигурират над 26 000 необитавани жилища. Собствениците им обаче може би продължават да им търсят наематели или ги държат празни без да ги продават. Съвсем възможно и оферираните за продан апартаменти да са доста повече от 2200, но агенциите за имоти да не оферират активно част от тях. Брокери споделят, че рекламират активно само реалистичните оферти, а тези, за които се искат твърде високи цени и продавачите им не са склонни към отстъпки, си остават висящи и за тях купувачи няма как да се търсят активно.