Винари и лозари от Русе, Силистра и Свищов се събраха вчера в Русе за среща с Даниела Фърцова и Георги Динев - директор и главен секретар на  Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/. Инициатор на срещата бе онлайн изданието Акцент.бг.
Групата посети два масива - на един от най-големите  собственици на винени лозя в региона Емил Стоянов и на завърналия се от САЩ Любен Рабчев, който завъртя поредния успешен бизнес в живота си - този път на родна земя.
Емил Стоянов демонстрира новаторски начин за засаждане, при който само след 14-16 месеца започва да се бере около 40% от оптималния добив при постигане на зрялост на лозите. Стартът е през 2008 година със 180 дка, днес декарите вече са 340. Всички насаждения са създадени по специалната програма за преструктуриране и конверсия на лозя.
Любен Рабчев е засадил 140 дка червени винени сортове от 2006 година досега край Стълпище и успешно развива шато „Seven generations“ /“Седем поколения“/.
Закупуването на права за засаждане от Националния резерв до края на годината беше основната тема на разговорите. Тези права ще важат 2 години след това. Цената е 1.50 лева на декар, а таксата за обработване на цялата документация е 150 лева. Тези, които не успеят да купят права, няма да могат да ползват национални доплащания, а правото да садят нови насаждения ще минава през лицензионен режим на ИАЛВ.
 Очакват се промени на Наредбата за одобрение на проектите, най-вече опростяване на процедурите на финансиране от банките, целогодишно подаване на документи при определен лимит, определен от ДФ „Земеделие“, съобщиха гостите.
Срещата беше полезна за нас в ИАЛВ, тъй като получихме директна информация от реалните получатели на субсидии. Те от своя страна пък се информираха за възможностите за финансиране от първа ръка, с което се надявам да помогнем за развитието на бранша и по-лесното усвояване на средствата по мярка „Преструктуриране и конверсия“, от която се интересуват около 90 на сто от бенефициентите. Колкото до видяното на двата лозови масива, можем само да изразим задоволство, защото всичко е направено с желание и с дългосрочна перспектива. Избата край Стълпище е със сериозен потенциал, вината са уникални, каза главният секретар на ИАЛВ Георги Динев.