Русенските депутати внесоха обръщение до екоминистър Ивелина Василева по повод замърсяванията на въздуха в Русе, с което настояват за спешни и ефективни мерки, които да принудят всеки инвеститор да спазва екологичните норми и да пази здравето на русенци. Инициативата е на народния представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, а под обръщението са се подписали депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов, Добрин Данев от БСП и Румен Христов от Реформаторския блок. Единствено Георги Недев от Български демократичен център и Ферихан Ахмедова от ДПС не са успели да се подпишат. 
Недев е в болнични, но също подкрепя инициативата, а телефоните на Ахмедова са изключени, каза за „Утро“ Веселинов. Заедно с Ангелова го връчихме на парламентарния секретар и тъй като министър Василева е в чужбина, имаме уверението, че ще отиде възможно по-скоро до ресорния зам.-министър, допълни още той. 
В обръщението е посочено, че въпреки наложените санкции на фирма „Монтюпе“, за която бе установено, че замърсява въздуха над Русе, обгазяванията продължават, като не е ясно какви рискове носят те за здравето на населението. „Расте недоволството на хората, които все по-често си спомнят за мрачните години от края на социалистическата епоха, родили екологичното движение в България. Надяваме се да не се стига отново до граждански протести или масово напускане на града“, се казва още в обръщението. 
Депутатите настояват за спешни мерки, които да гарантират чистотата на въздуха в Русе и спазването на екологичните норми от българските и чуждестранните предприятия, както и да бъде установен характерът на замърсяванията. Освен това те искат гражданите да бъдат уведомени съществуват ли рискове за здравето им и как могат да ги избегнат. Русенските депутати са готови и за спешни парламентарни инициативи, ако по някакъв начин сегашната нормативна база възпрепятства откриването и наказването на подобни замърсители.