Възрастен човек е измамен да даде 3100 лева за измислена операция на сина му, като е държан 2 часа на телефона, за да не направи проверка и да провали шашмата.
Във вторник в 15 часа на телефона на 87-годишен русенец се обадил мъж, който го запитал как се казва. Дядото прилежно издиктувал имената си, след което бил попитан дали има син. Старецът потвърдил и казал имената и на сина си. Следващият въпрос бил къде работи синът, а слисаният дядо посочил завода. Чак тогава гласът отсреща авторитетно казал, че младият мъж е пострадал тежко при авария. След малко слушалката поел „д-р Иванов“, който поискал 20 000 лева, необходими за преливане на сина на скъпо лекарство. Парите обаче щели да бъдат възстановени от Здравната каса още на следващия ден. Дятото казал, че може да даде малко над 3000 лева, тогава „д-р Иванов“ казал, че му влиза в положението, но инструктирал стареца да не затваря телефона и след като преброи парите да му продиктува серийните номера. Съвестната жертва издиктувала номерата на 150 банкноти от по 20 лева и на две по 50 лева. Тогава „добрият доктор“ поискал адреса и казал, че ще изпрати човек да ги вземе, но телефонът трябва да стои отворен, за да може след предаване на парите да получи доклад за изпълнената задача.
Дядото излязъл пред дома си и предал 3100 лева на 30-годишен мъж, висок 160 см, с бяло топчесто лице, облечен в бяло поло и черен панталон, който се представил като Петров. Старецът се върнал вкъщи, казал по телефона, че е предал парите, след което „д-р Иванов“ обяснил, че влиза да оперира сина му, но слушалката трябва да стои отворена. Когато минало доста време, дядото няколко пъти се опитал да затвори телефона, но връзката не прекъсвала. Около 17 часа най-накрая чул сигнал в слушалката и избрал сина си, след което разбрал, че е излъган.