42-годишният Иван И. направи пълни самопризнания, че е опитал да подкупи двемогилски пътен полицай, за да не му пише акт и светкавично се сдоби с присъда.
Историята е от 30 юли 2014 година в Щръклево, когато униформеният забелязал товарен автомобил с чужда регистрация да се движи без светлини, а човекът зад волана бил без колан. Затова бил спрян за проверка и поканен в близко служебно помещение, където да му се напише акт.
Когато отишъл да вземе личните си документи и тези на автомобила, на Иван му блеснала мисълта да бутне рушвет на полицая, за да се размине със санкцията, която набъбвала, защото се оказало, че няма и пожарогасител. Така, докато подавал с дясната ръка наръча от документи, с лявата мушнал под 2 листа на бюрото банкнота от 100 евро. Подсказал, че няма нужда да му се пише акт и посегнал да си вземе обратно документите, като помислил, че ситуацията е решена.
Униформеният обаче отказал да вземе парите и го попитал дали осъзнава какво върши. Тогава шофьорът нарушител обяснил, че няма как да си плати акта, а пък и трябва да заминава за чужбина и документите са му нужни. Тирадата обаче не трогнала съвестния полицай и той уведомил дежурния си колега за случилото се. Написал акт на Иван и така 42-годишният мъж стигна до съда.
Подсъдимият за подкуп дойде видимо притеснен в съдебна зала и не спря да обяснява, че съжалява за случилото се и признава изцяло вината си. Заради чистото му досие, макар в миналото да е бил наказван за хулиганство, признанието на вината още на момента след старта на разследването и съкратеното съдебно следствие, по което мина делото, прокуратурата поиска наказание под средното предвидено от закона. А за предлагане на подкуп може да се присъдят до 6 години лишаване от свобода и до 5000 лева глоба.
Тричленен съдебен състав на Русенския окръжен съд сметна, че Иван заслужава 6 месеца условно наказание с 3 години изпитателен срок, което обаче заради самопризнанията бе намалено на 4 месеца. Шофьорът ще трябва да плати и символичната глоба от 100 лева. Присъдата може да се обжалва.