По 800 кг грозде от декар вадят русенските лозари в започналата вече кампания, научи „Утро“.
„Добивите са колкото миналогодишните, захарността е малко по-ниска, но въпреки това ще можем да направим много добро вино“, заяви за „Утро“ Димчо Райнов от избата в Нисово. Очакванията са избата да произведе между 800 хиляди и 1 милион бутилки с вина от новата реколта.
В момента лозарите прибират белите сортове винено грозде. Очаква се около 20 септември да стартира и гроздоберът за червените мерло и каберне. 
Браншът и търговците все още се ослушват за изкупните цени, но първите оферти за продажба са на цени от 60 стотинки до 1 лев за килограм в зависимост от количествата и сорта.
Тази година лозарите отчитат и засилен интерес на износ на десертни сортове грозде за Румъния. Търговците от северната ни съседка предлагат за килограм десертно грозде между 1 и 1,20 лева, което е по-ниско от нивата на местните борси, но голяма част от лозарите го продават, тъй като не губят време в транспорт и разходи до борсите.
През 2014 година от областта при изключително неблагоприятните климатични условия бяха събрани едва 1,227 милион кг грозде от винени сортове, като бялото бе двойно повече отколкото червеното. Деветте винопроизводителя от региона през миналата година преработиха с 56% по-малко грозде отколкото през 2013 г. Докато през 2013 г. са произведени 3,4 млн. литра вино, през 2014-а количеството е едва 1,36 млн. литра. И в България, и в целия Европейски съюз производството на грозде и вино намалява. Местното производство се заменя с внос от Чили, Австралия, Индия и Китай.
От 1697 хектара лозови масиви в Русенско едва една трета се обработват и дават реколта, а останалите пустеят и подивяват. В последните 10 години в областта са засадени едва 165 хектара нови лозя. 1348 хектара са на възраст над 30 години и на практика не се обработват.
Тази тенденция едва ли ще се обърне скоро, тъй като от догодина получаването на права на засаждане става още по-трудно. Всяка държава-членка на ЕС, ще може да предоставя всяка година до 2030-а разрешение за право на засаждане на винени лозя в размер до 1% от действително засадените площи с винени лозя. При 600 000 декара действащи лозя у нас в момента, това означава, че догодина могат да се засадят максимум 6000 декара, които при наличие на голям инвеститор могат да се изчерпят много бързо.