Принципно е здравословно човек да има работа - това дава усещане за цел, възможности за общуване, създава режим и, разбира се, осигурява доходи.

Не всяка работна среда е полезна. В развиващите се страни милиони хора работят в ужасни условия - дишат азбест и тютюнев дим, работят във фабрики, в които или е голяма жега, или ужасен студ, а често и в опасни условия.

Така че когато ние говорим за вредите от работата, това са по-скоро проблеми, свързани с работното място в развития свят.

Въпреки привилегированата позиция, в която сме, работата все още може да бъде вредна за здравето. Мнозина прекарват прекалено много от времето си пред компютъра, хапват обяд на крак, ако изобщо имат време за хранене, прекаляват с кофеина покрай вечерни смени или извънредна работа, а когато имат време за почивка, често прекаляват с алкохола, за да успеят да се отпуснат.

"Гардиън" предлага 10 съвета за това как да запазим здравето си в работни условия.

1. Станете

Седенето на стол не е естествена поза за тялото и влияе зле на вътрешните органи. Мускулите в областта на стомаха и гърба се натоварват повече, когато стоим прави, а напоследък набират популярност бюрата, пригодени за работа прав. Ако не можете да избегнете седенето, пробвайте да разтягате мускулите на краката си, докато сте на бюрото, да стягате мускулите на задника си, както и тези на стомаха.

2. Излизайте на въздух

Вместо да ядете сандвича си за обяд на бюрото, излезте навън. Свежият въздух е полезен както за белите ви дробове, така и за движението на кръвта в тялото. Добър момент за ставане от бюрото е времето, в което се чудите как да разпределите задачите си.

3. Използвайте стълбите вместо асансьора

Освен ако не работите в небостъргач, винаги е за предпочитане да се качвате по стълбите - това е възможност да се раздвижите, както и да натоварите леко ставите си.

4. Давайте почивка на очите си

Докато стоите пред компютъра си, е важно редовно да поглеждате в друга точка, която е по-отдалечена. Сменянето на фокусното разстояние е добра почивка за очите. Важно е също да мигате достатъчно често. Мигането овлажнява очите, а когато се взираме в екрана често забравяме да го правим. Така очите се изсушават и изморяват по-бързо

5. Изключвайте компютъра и различните мобилни устройства вечер

Ако ги оставяте включени, това ви разсейва и отнема от времето ви за почивка.

6. Спете

Добрият сън е задължително условие, за да останем здрави. Все повече изследвания акцентират върху важността на съня за това да сме здрави и ефективни. Дори кратка дрямка може да има силен положителен ефект, така че ако има начин, е добре да си подремвате в почивката на работа.

7. Хапвайте обяда си бавно

Бавното хранене е доста по-полезно от скоростния обяд на крак. Много по-добре е най-голямото ви хранене за деня да е това на обяд, а не това на вечеря, тъй като след него тялото ви има време да усвои храната. 

8. Пийте вода

В много офиси температурата не е оптимална и това често води до дехидратация. Това влияе зле на цялото тяло, така че е добре винаги да имате чаша с вода на бюрото си

9. Намалете кофеина

Кафето не само ни обезводнява, то може да повлияе зле на съня. Ако сте пристрастени към кафето, е добре да помислите дали постепенно да не го замените с безкофеиново - рязкото спиране на кофеина може да доведе до главоболия.

10. Помагайте на другите

Здравето е свързано не само с тялото, то се влияе и от това как се чувстваме. Доказано е, че алтруистичните постъпки подобряват настроението и общото ни състояние. Така че, когато можете, помагайте както на колегите си, така и на другите хора около вас.

Във видеото вижте кратка серия от упражнения, които може да правите за 5 минути в обедната си почивка: