1700 студенти първокурсници за първи път влязоха в аудиториите на Русенския университет под звуците на химна „Гаудеамус игитур“. На тържество пред университета се събраха новоприетите студенти, преподаватели, много гости, сред които и народните представители Пламен Нунев, Искрен Веселинов, Добрин Данев и Любомир Владимиров. В поздравителното си слово ректорът чл.-кор.проф.Христо Белоев подчерта, че в навечерието на 70-годишния юбилей на висшето училище се обучават специалисти в 25 професионални направления. 
Поздравление отправи областният управител Стефко Бурджиев, който в словото си се обърна към студентите и като прeподавател в университета. 
Винаги съм щастлив да бъда сред колектива на Русенския университет, призна кметът Пламен Стоилов. Най-много се гордея, че в последните години университетът показа невероятен ръст, като вече е водещ не само в страната, но и в региона, подчерта Стоилов и пожела ВУЗ-ът да се превърне в модел на най-добрите университети в света.
30 първокурсници са приети с отличен успех, посочи зам.-ректорът по учебната част проф. Михаил Илиев и покани двама от тях - Симона Михайлова и Станимир Димитров, да поздравят студентите и преподавателите. Проф.Ангел Смрикаров обяви, че тази година в кариерата са израснали 52 доктори, 4 доктори на науките, 20 доценти, 7 професори, които ще получат дипломите си на церемония на 30 октомври.