Старт на последния компонент от мащабния транспортен проект - изграждането на веломрежата, бе даден вчера с официална церемония. Преди символичната първа копка отец Марин благослови начинанието. В рамките на два месеца трябва да бъдат изградени 14 км. Участъкът, който започваме, ще свърже кея с автогарата, като напречно ще има връзки с бул. „Липник“, „Съединение“ и други участъци, където предстои изграждането на трасета от веломрежата, каза кметът Пламен Стоилов. Той посочи, че 14-те км представляват 50% от основната схема в изготвения с помощта на „Вело Русе“ генерален мастър план на веломрежата в Русе. В края на тази година Русе ще разполага с напълно завършен проект за интегриран градски транспорт, припомни кметът. 
На събитието присъстваха депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев, зам.-кметовете Димитър Наков - ръководител на проекта, Наталия Кръстева, Страхил Карапчански, главният архитект Живка Бучуковска, председателят на сдружение „Вело Русе“ Кольо Пазарджиев и други.
Изграждането на 14 км велоалеи е част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на Русе“, който се изпълнява по оперативна програма „Регионално развитие“.