Стотици усмихнати малчугани и родителите им окупираха площада пред Съдебната палата в събота преди обед в детския празник „Стара хартия за нова книга“. Всяко дете, което дойде с възрастен придружител и предаде 5 кг стара хартия, получи нов прозорец към света - детска книжка и подаръци от организаторите на празника. Изборът беше огромен - над 80 заглавия за всяка възраст с разнообразна тематика от детски приказки до енциклопедии и художествена литература. Въпреки мрачното време в инициативата се включиха над 1300 деца и техните родители, като предадоха общо 7 тона стара хартия.
„Събрали сме 25 кг хартия и се надяваме на хубави книжки. Инициативата да съберем използваните хартии беше изцяло на децата от нашия дневен център. С вълнение сме се наредили на опашката, а интересът към инициативата показва, че градът ни се е събудил“, каза придружителят на шестте момчета от „Рализ“. 
Над 70 кг стара хартия пък бяха събрали 13 деца от читалището и училището в Ново село. Организаторите от Общинския младежки дом също се включиха в инициативата, като предадоха 16 кг стара хартия.
„Събрах 6 кг стара хартия и реших да се включа в инициативата, за да опазя природата, каза 15-годишният Виктор, който разглеждаше и избираше книжка.
На друг щанд пък малките госпожици имаха възможност сами да изработят бижута, цветя и сувенири от пластмасови бутилки. 
Площадът се превърна в притегателно място за малки и големи привърженици на книгите и опазването на околната среда. С камион на Екопак България и специални контейнери бе демонстрирано разделното събиране на отпадъци и възможността за рециклиране на употребяваната хартия.
Радвам се, че празникът най-после се провежда в Русе, каза директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. Библиотеката е партньор заедно с русенската община на организаторите на детския празник - книжния център „Гринуич“ и „Екопак България“. 
За да бъде още по-приятно и интересно, организаторите бяха подготвили и разнообразна програма с много песни и танци, в която участваха талантливи русенски изпълнители и формации.
Празникът се провежда за трета година, като досега двете му издания бяха само в София.