С 16 години затвор и 210 000 лева глоба петчленен състав на Русенския окръжен съд наказа 37-годишния Лирим Тхачи от Косово. Присъдата е само на първа инстанция и със сигурност ще бъде обжалвана на по-горно ниво.
Тхачи бе обвинен в контрабанда на близо 35 килограма марихуана на стойност почти 140 000 лева. За престъплението прокуратурата поиска 18 години затвор и 300 000 лева за косоваря, но съдът му наложи по-лека присъда.
Лирим предпочете процеса срещу него да протече по общия ред, макар че съпругата му Михаела Неагу призна, че е съучастничка в пренасянето на наркотика. В началото на февруари 31-годишната румънка сключи споразумение с прокуратурата за 2 години и половина затвор, от които вече е излежала повече от една и половина, а вече се чуват слухове, че до няколко седмици ще бъде освободена предсрочно от Сливенския затвор.
Присъдата на Лирим дойде след близо една година връщания и отлагания на делото. 37-годишният мъж и защитата му направиха всичко по силите си, за да оспорят вината му, включително бяха направени няколко превода на SMS-кореспонденцията, която косоварят е водил на албански и френски език от личния си мобилен телефон. В последното съдебно заседание бяха изискани уточнения на преводачката от албански по имейл, тъй като все още страните по делото имаха възражения около преводите. През май пък в съдебна зала бяха изгледани записите от проверката на Дунав мост. Причината видеото да бъде пуснато е твърдението на митничари и прокуратура, че Лирим се е опитал да избяга от рентгенова проверка. Според обвинението, когато униформен служител му е обяснил дори и с жестове, че трябва да заобиколи и да отиде до халето, той се е качил върху автоплатформата „Мерцедес“ и натиснал газта директно към Дунав мост. Заради това митничари започнали да го преследват с включени светлини и успели да пресекат бягството му. Лирим обаче твърди, че служителите му върнали документите и изобщо не разбрал, че трябва да отбие, тъй като вероятно му показали маршрута, докато бил с гръб. Записите обаче красноречиво показаха, че униформеният и косоварът са били лице в лице и дори Лирим е проследил с поглед ръката на митничаря, докато му обяснява накъде да кара, за да стигне рентгена.
Лирим има няколко криминални регистрации във Франция и Швейцария, включително за трафик на общо 20 килограма хероин и марихуана, за фалшифициране на документи и незаконно пребиваване. Прокуратурата обърна внимание, че Михаела и Лирим са искали да прокарат легендата за пътуващата семейна двойка. Те се оженили през 2013 година, около година след началото на връзката им. На 2 март 2014 година тръгнали с платформа „Мерцедес“, собственост на румънката, от Македония през България и Румъния за Швейцария. Минали без проблем Гюешево и на 2 срещу 3 март през нощта стигнали Дунав мост. При щателна проверка се оказало, че платформата е със специално изработен тайник за еднократна употреба, в който са скрити 71 пакета марихуана. Митничарите останали с впечатление, че Михаела е била силно притеснена при спирането им за проверка, а Лирим не издавал никаква емоция.