Русе за трети път спечели националната титла „Най-четящ град“. Това стана вчера на централната столична улица „Витошка“, където бяха обявени резултатите от петото издание на кампанията „Забавното лятно четене“.
Много съм щастлива, дори не мога да опиша колко съм щастлива! - възкликна развълнувана директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова, минути след като бе получила наградата.
Призът за най-четящия град в страната е съпътстват от лаптоп за библиотеката, връчен от заместник-кмета на София Тодор Чобанов.
Русе печели престижната титла за трети път, като миналата година допусна Самоков да вземе наградата.
Тази година обаче всички много се постарахме да поработим за каузата на авторитетното звание, каза Евтимова. Тя посочи, че екипът на библиотеката е положил много старания, за да насочи четящите русенски деца да попълват електронните дневници, които бяха част от кампанията „Забавното лятно четене“. На последната права разликите между четирите града бяха минимални, затова напрежението до последния момент беше много високо, призна Евтимова. 
Както „Утро“ вече писа, за най-четящото училище в България за 2015-а официално бе обявено русенското СОУ за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“.
Още една награда вчера отпътува от София за Русе - от конкурса по творческо писане, който тази година се провежда за втори път. Темата беше „Моето невероятно лятно приключение“ и като най-сполучлива бе определена стихотворната весела история „Оцеляване през нощта“ на 10-годишния Ивелин Крумов от русенското СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“.
Пред писателя Иван Раденков, който е член на журито и връчи отличието на Иво, малкият автор призна, че мечтата му е да стане писател, разказа Теодора Евтимова.