Участието ни в тези избори - прогнозата, която има националният предизборен щаб е да имаме над 100 кмета, от 16 до 18 областни и над 1700 общински съветника. Това каза Цветан Цветанов в столичната зала “Арена Армеец”, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ участва във всички общини – самостоятелно в 248 общини, 8 общински кмета са в коалиция, в които ГЕРБ участва, 9 общини ГЕРБ подкрепя инициативни комитети. Регистрират за тази кампания - 5142 общински съветника – пълни листи навсякъде във всяко едно населено място, регистрират 3015 кметове на кметства и 35 районни кметове.

Официалното представяне на кандидатите за кметове от ПП ГЕРБ беше в "Арена Армеец". Преди залата да се напълни с изброените от организаторите 15 000 симпатизанти и членове на партията, в нея звучаха фолклорни и поп ритми, сред тези, които се погрижиха за настроението на публиката, разбира бе и Веселин Маринов.

Така под съпровода на мелодия и бурни аплодисменти в уречения част тържествено в залата влязоха заместник-председателите на партията Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов и Димитър Николов, разбира се с тях беше и премиерът Бойко Борисов. Водещият призова симпатизантите да вдигнат плакатите с надписи: ГЕРБ и „Видими резултати за България” и така под „синьо море” влязоха големите от ГЕРБ. Последваха изпълнения на химните на ЕС и България, видеоклипове хвалиха работата на партия и всичко гарнирано с бурни аплодисменти.

Лидерът на ЕНП Жозеф Дол не беше лично в залата, но в специално обръщение и поздрав към всички говори и за това, че България успяла „да възстанови доверието, което й липсваше само до преди една година”. В подкрепа на думите си той спомена една цифра: 93% усвояване на еврофондовете. Във видеообръщението си той посъветва за още по-видими резултати да се насочат към по-малките градове.

В София беше депутатът от германския Бундестаг Ханс Петер Ул, който бе и адвокат на Цветан Цветанов. Той прикани симпатизантите да вдигнат плакатите си, снима ги – както сам каза, че занесе снимките в Германия. Германия ще бъде истински впечатлена от начина, по който България започва тази предизборна кампания, каза той. Естествено и тази реч завърши с бурни аплодисменти. Атмосферата в залата с патос за победа вече традиционно продължи с похвални от бившия конституционен съдия Георги Марков.

Кметовете, които говориха бяха тези на Бургас и на София. Аз съм убеден, че на тези местни избори ние ще победим, каза кметът на морския град Димитър Николов. Да си успешен кмет според мен значи да си честен към хората и да си изпълняваш предизборните ангажимент, каза още той. Предстоят местни избори, на които нашият отбор трябва да отиде със заслужено самочувствие, добави от своя страна Йорданка Фандъкова.

Малко преди лидерът Борисов да вземе думата – кандидат-кметовете все пак бяха представени и така на сцената се изпълни с хора. Пред тях Борисов призна за тежкия момент с вземане на решението за руския самолет, за бежанците, за ДПС, за РБ и за целта за стабилитета на държавата. Той говори за толерантност, за БСП, за София, разбира се не забрави да спомене и метрото.