Електронни магазини за ученически стоки и пособия неправомерно са съкращавали срока за връщане на онлайн покупка от 14 на 7 дни. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.
Нарушението е установено в рамките на националната кампания на институцията за проверки на обекти, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия. 
Някои от доставчиците са посочили период от 30 дни за възстановяване на заплатена сума в случай на отказ от сделката, докато според Закона за защита на потребителите той е до 14 дни. Законът изключва възможността за отказ в 14-дневен срок от покупки през интернет по отношение на определени видове стоки, сред които може да се окажат и някои артикули за учебния процес.
Потребителите следва да имат предвид, че при упражняването на правото си за отказ от покупката в 14-дневния срок е възможно търговецът да поиска пощенските разходи за връщането на пратката да са за тяхна сметка.
В хода на проверките в търговската мрежа в страната до момента не са констатирани сериозни нарушения при продажбата на ученически стоки. Регистрирани са отделни случаи, в които е липсвала информация за производителя на даден артикул. Инспекторите следят за предоставянето на пълна и вярна информация на български език за произхода, вида и основните характеристики на продуктите, както и за ясното обозначаване на цените и условията, при които се продават артикули в промоция.