82 проекта за 101 милиона лева са финансирани досега по програма „Конкурентоспособност“. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева по време на срещата с местния бизнес. 70 от тях са вече приключили успешно, а другите 12 трябва да бъдат завършени до края на годината. За предишния програмен период най-търсени са схемите за техническа модернизация, за покриване на международни стандарти и за енергийна ефективност.
Приемът на проекти по програмата за новия програмен период 2014-2020 г. започна през юли и вече има подадени 844 предложения за нискотехнолигични предприятия, 30 от които с място на инвестицията в Русенско. Общото финансиране, което ще се отпусне е 436 млн. лева. По втората прием за високотехнологични производства проектите са 280. До края на годината ще стартира и схема за енергийна ефективност. На този етап достъп до програмата имат малки и средни предприятия, като големите ще се включат по-късно и за тях ще има отделен бюджет, обясни Везиева.
В началото на срещата официално беше представен  новият регионален координатор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия /ИАМСП/ за Русе Стоян Янев - една от младите надежди в ръководството на СДС в Русе. 
По време на срещата бяха разгледани теми свързани с двустранното сътрудничество между България и Молдова. Зам.-министър Везиева представи възможностите за взаимна търговия и инвестиции разгледани на седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество. Молдова търси сътрудничество най-вече с фирми от сферата на информационните технологии, които могат да използват местния пазар за осигуряване на нужните им специалисти.
Тенденцията за първото седеммесечие на тази година е за увеличаване на износа от страна на България, каза Даниела Везиева. Експортът възлиза на 26.8 млрд. лева, от които 16.8 млрд. лева са за Европейския съюз. 0.6% е спадът на износа към ЕС през юли, но това е характерно за летния месец, добави зам. министърът. Статистиката за година назад показва продължаващ ръст на експорта.