- Какво ще правиш на свети Валентин?
- Какъв ден се пада?
- Петък.
- Значи мусака.
Ако човек не иска празникът му да премине по подобен начин, то значи е крайно време да се стегне и да помисли как да разнообрази съвпадащия с края на работната седмица романтичен ден. Добрите новини дори за позакъснелите откъм подготовка или за тези, които нямат достатъчно средства да организират паметна вечеря, са, че в днешните дни на материализъм на подобни празници
все повече се оценява жестът и най-вече изразената емоция
Затова може би не само наивните и до болка романтични жени се надяват на проявено внимание, искрено показани и изречени на глас чувства от своята половинка. Колкото и прозаично да звучи, именно проявените чувства особено по различен от ежедневното поведение начин, който да направи половинката важна и значима, е най-актуалният и мечтан от повечето дами подарък. Перфектната комбинация с този жест е добрата стара картичка. Рейтингът на мъжа би се покачил главоломно, ако в нея той разкрие чувствата към половинката си, както и сантиментална история около връзката им. Това със сигурност би счупило кантара за най-добър подарък за Деня на влюбените и би понесло на седмото небе дори по-резервираните дами. Мълвите сочат, че мъжете също биха се зарадвали на проявено внимание и демонстрирана обич от страна на нежните си половинки. Изразяването на чувствата на свети Валентин би било удар в десетката и отличен подарък за празника за мъжкия пол.
Разбира се,
материалните дарове също не са за пренебрегване
Още повече, че магазините вече са залети със захаросани играчки и предмети, червени и розови сърчица, облени с раздиращи душата послания и умиляващи купидончета. Макар и тривиални и до болка познати, традиционните плюшени играчки, шоколадови бонбони във форма на сърце и всякакви предмети, префасонирани в духа на свети Валентин, все още грабват очите и вниманието на дамите и разпалват надеждите им да станат притежателки поне на нещичкото от богатото романтично изложение. 
Безспорно, най-популярните подаръци за Деня на влюбените, които винаги са на мода, са бижутата, козметиката, бельото, аксесоарите, както и цветята, играчките и шоколадовите изкушения. Към тях обаче в последно време се присламчват като актуални и секс играчките, които със сигурност биха направили празника още по-паметен или поне ще осигурят интересен завършек на вечерта. Тук границата между любопитното и вулгарното обаче е тънка и ако човек не е добър в преценките си, по-добре да не рискува и да се ориентира към по-сигурен вариант за подарък.
Специалната вечеря в приятно заведение също е безпогрешен избор
особено ако ресторантът е сред любимите на дамата и предразполага за топли чувства, а не кръчмарски полъх. Очарователното и запомнящо се преживяване навън в днешни дни е сравнително лесно за постигане, тъй като повечето заведения предлагат специална програма и менюта в синхрон с празника. Друго предложение, което със сигурност ще предизвика възхита у половинката, е екскурзия до любима дестинация. Особено ако е в топлите страни, където студът ще бъде забравен за няколко дни. Или пък сред белите планини и ски писти, където авантюрите също са гарантирани. Освен приятни изживявания и разнообразие от смяната на обстановката, пътуването покрай Свети Валентин е чудесен повод за подобряване на отношенията и затопляне на чувствата в двойката. Още повече нежност и хармония биха гарантирали и съвместни спа процедури.
Дори и човек да няма възможност за скъпа вечеря в ресторант или екскурзия до атрактивна дестинация, със сигурност собственоръчно приготвени тематични за празника ястия биха пожънали добър резултат. А като щрих на трапезата може да се добави комплект
ръчно рисувани чаши за вино, които символизират любовта
За хората с чувство за хумор особено подходящи са емблематичните за Свети Валентин възглавнички, които по закачлив начин обрисуват взаимоотношеният в двойката. Най-често на тях са изобразени момче и момиче, които се свързват един с друг през двете възглавници по нетрадиционен начин - я с пътека от сърчица или балончета във въдуха, я с преминаването на въже или чрез романтична радиовръзка.
Денят на влюбените е и често предпочитан за предлагане на брак. Това от една страна е хем изтъркано, хем пък със сигурност би направило празника на бъдещата булка искрено вълнуващ.
Смята се, денят на Свети Валентин съществува в продължение на повече от 16 века. Празниците на любовта обаче са известни от още по-рано - от времето на древните езически култури. Например римляните
отбелязвали в средата на февруари фестивал на еротиката
Празникът има и конкретен „виновник“ - християнския свещеник Валентин. Историята тръгва от факта, че воюващата римска армия имала остър недостиг на войници, а капитанът им бил убеден, че основният враг на неговите планове са браковете. Така за да запази у своите войници борбения дух и да ги отърве от разсеяността, императорът издал указ, с който забранил сватбите. Мъжете обаче не спирали да се влюбват, а свещеникът Валентин тайно ги женел. Затова той бил осъден на смърт и екзекутиран. Впоследствие, като християнски мъченик, който страда заради своята вяра, той бил канонизиран от Католическата църква. И през 496 г. римският Папа Геласиус обявява 14 февруари като Деня на свети Валентин. В Западна Европа Денят на влюбените започнал широко да се празнува през 13 век, а в САЩ - от 1777 г. Традицията да се търсят подаръци на този ден ставала все по-силна с всяка изминала година, а за някои се превърна в доста успешен бизнес. Преди десетилетия например обичаят при американците бил да изпращат на възлюбените си марципани, които били доста скъпи. В Япония и до днес шоколадът остава най-популярният подарък на този ден. В същото време при страстните французи на Свети Валентин е прието да се подаряват бижута, а в Дания хората изпращат едни на други сушени бели цветя. Във Великобритания неомъжените момичета стават на 14 февруари преди изгрев слънце, застават до прозореца и се заглеждат в минаващите мъже. Според легендата, първият мъж, който видят, е човекът на тяхното сърце.
Но има някои държави, които особено се отличават в Деня на влюбените. Например Саудитска Арабия е единствената страна в света, където този празник е официално забранен и даже грози празнуващите с тежки глоби. И Русия имала свой празник на влюбените, обаче той не се отбелязвал през зимата, а в началото на лятото. Той е бил свързан с легендарната любовна история на Петър и Феврония и е посветен на езическия славянски бог Купала, който бил син на Перун.