Данъчните в Русе проверяват непълнолетни, които се водят собственици на скъпи недвижими имоти и луксозни автомобили. На странните случаи деца да притежават мерцедеси S класа и шикозни сгради служителите на приходната администрация се натъкнали при рутинните си проверки за несъответствия между декларираните доходи и демонстрирания жизнен стандарт. В момента вървят проверки на две лица, но още е рано за изводи, каза директорът на русенския офис на НАП Йордан Йорданов, който отказа повече информация на този етап.
Повече данъци и осигурителни вноски са събрали русенските данъчни през миналата година, съобщи вчера ръководството на регионалния офис на НАП. За 2013 г. приходите възлизат на почти 179 млн. лева и са с 4.76 милиона повече, отколкото предишната година. Планът е преизпълнен с 4,1% или с цели 7 млн. лева, което е отлично постижение на фона на средното в страната и територията на ТД „Варна“, към която е русенският офис.
Спрямо 2012 г. са събрани с 1.5 млн. лева повече корпоративен данък, 0.6 млн. лева повече ДДС, 2.5 млн. повече осигуровки за пенсии и здраве. Данните говорят за нарастващи обороти на местната икономика, което обаче засега изглежда не се отразява пряко на доходите, тъй като събраните средства за Данък общ доход са с 1 млн. лева под планираното. Това е и единственият показател, по който НАП-Русе не оправдава предварителните разчети.
Според директора на офиса Йордан Йорданов фирмите са коректни към държавата и спорните моменти между бизнеса и приходната администрация са намалели значително в последните години. Болната доскоро тема за бавеното от администрацията ДДС на практика вече не съществува. Невъзстановеният данъчен кредит към фирмите е намален от около 4,5 млн. през 2011 г. и 2,12 млн. през 2012 г. до 303 хиляди лева в края на 2013 г. И от тях към 150 хиляди са на едно дружество, с което се водят спорове вече няколко години. На практика ДДС за по средно 10 000 лева имат да получават 15-ина фирми, каза Йорданов.
Възстановеният на бизнеса ДДС през 2013 г. е 34,6 млн. лева, което е повече от върнатите през 2012 г. 31 млн. лева и 29-те млн. лева през 2011 г. Според приходните служители тези числа говорят за нарастващи обороти на експортно ориентираните предприятия от региона - износ и вътрешнообщностни доставки в рамките на Европейския съюз. Статистиките на русенските данъчни включват 33 507 регистрирани при тях стопански субекти. Данните не включват 196-те най-големи предприятия от Русе, 20 от които се следят от Дирекция „Големи данъкоплатци“ в София, а останалите 176 - от „Средни данъкоплатци“ във Варна. Платените от тях данъци са около 100 млн. лева, които реално трябва да се добавят към нашите 180, уточниха от НАП-Русе.