Художничката Соня Чурова ще рисува русенски гледки, които ще бъдат заснети от екип на БНТ и показани в мобилна изложба като част от кампанията на националната телевизия за Детска Евровизия. Това е едно от новите събития, които сме включили в богатия афиш на тазгодишния Есенен салон на изкуствата, каза вчера директорката на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Такива акции с рисунки ще се проведат в 12 града, но специално за Русе като град, откъдето е българската финалистка за европейското музикално състезание Габи Йорданова, е предвидено да се състои и концерт с 12-те деца-финалисти на 26 септември. 
Есенният салон на изкуствата и културата започна с международния арт симпозиум „Ломея“. През септември акцентите са неделният Грийн рок фест с участието на група „Назарет“, детски панаир с 34 ателиета на столичните фондации „Изи арт“ и „Всемир на таланти“ - на 19-и, концертът на група „Б.Т.Р.“ на 22-ри, финалът на международния конкурс за екслибрис на библиотека „Любен Каравелов“ на 30-и. 
През октомври предстоят финалите на конкурсите за снимка „Запази духа на Русе“, за детско литературно творчество „Стоян Михайловски“ и за литературната награда „Елиас Канети“. На 23 и 24 октомври са Деветите Арнаудови четения. 
През ноември ще бъдат отбелязани три знакови юбилея. Първият е 20-ата годишнина на студио „Театър“ при Общинския детски център. В края на месеца се очакват и още две емблематични за Русе събития - от 26 до 28 ноември е 40-ата национална джаз среща, а от 27 ноември до 1 декември - 10-ият международен конкурс „Франц Шуберт“.