Какви допирни точки между археологията, антропологията, маркетинга и модата ще изведат студенти от Нов български университет, след като направят своите проучвания в Русе, ще стане ясно през ноември. Осемте студенти от вчера вече правят изследвания, посещавайки Екомузея, Къщата на Калиопа и други музеи, като правят анкети с русенци и извършват наблюдения. Това става в рамките на лятната интердисциплинарна школа „Антропология, маркетинг и културен туризъм“, която ще се проведе в Русе и Букурещ. Организатори са НБУ и Историческият музей, като школата е в програмата на Европейските дни на наследството. 
Много се радваме да работим с РИМ - тук винаги намираме нови неща, нови издания, каза Ирена Бокова от департамент „Археология“ на НБУ. Според ректора на университета Пламен Бочков с това се поставя акцент върхупрактическото обучение на студентите, за които включването в реална изследователска работа е особено ценно. 
Искаме не да впечатлим колегите, които идват в Русе, а да ги изкушим с нови научни провокации и възможности, коментира проф.Николай Ненов, директор на РИМ и модератор на занятията в студентската школа в Русе. Сред акцентите в предстоящите занимания той открои работа с местното културно наследство, събиране на образите на града в светлината на изследванията, а също и 20-годишнината от деня, в който Русе „посреща“ извънземните на летището в Щръклево.