Млади хора от всички съседни области, включително и от Южна България, пристигнаха в Русе, за да се явят на интервю по програмата на германското правителство „Работата на моя живот“. 67-те кандидати за обучение и работа в Германия първо видяха подробна презентация за условията на програмата, а след това имаха възможност да задават въпроси на Робърт Раухщайн, специалист по трудово посредничество в Дортмунд. Експерти по трудово посредничество от Германия и от българската Агенция по заетостта после разговаряха с кандидатите за мотивацията им да кандидатстват, като същевременно бяха преценявани професионалните им интереси и познанията им по западен език.
Програмата е насочена към млади хора до 34 години, които трудно се реализират на пазара на труда, защото нямат нужното образование и професионална квалификация,  обикновено са възпитаници на СОУ, коментира Славка Радева, координатор на програмата в Агенцията по заетостта. В края на интервютата тя сподели, че от предварително допуснатите кандидати само трима не са отговаряли на изискванията, показали са слаба комуникативност и липса дори на начални знания по някакъв западен език.
Одобрените кандидати първо ще преминат начален курс по немски език в България. Справилите се успешно ще заминат за Германия, където ще усъвършенстват езиковите си познания и ще придобият професионална квалификация в различни сфери на индустрията. Разходите във всички етапи от обучението се поемат от германското правителство, а трудовият договор е гарантиран, като най-често офертите са от хотелиерския бизнес, вериги за бързо хранене, компании в сферата на металообработването, машиностроенето, електрониката, енергетиката, строителството и др.