Популярната група „Д2“ изнесе концерт в Русе на 9 септември заедно с банди от Варна, Горна Оряховица и русенските „Егоист“, „Анекдот“, „Explicit“  и „Power Enslave“. Посещението на известните и обичани музиканти бе част от националното турне на конкурса за най-добра училищна банда „Голямо междучасие 2015“, организиран от „Д2“ и Министерството на младежта и спорта. В инициативата се включиха 20 ученически групи, повече информация за проекта и победителите в него може да се открие на www.d2band.com. За конкурса, музиката и морето с „Утро“ разговаряха вокалистът на „Д2“ Деян Каменов-Дидо и китаристът и един от основателите на групата Димитър Кърнев, който е част и от най-новия музикален проект „Легендите“.


- Поводът да сте в Русе е поредното издание на конкурса „Голямо междучасие“. Разкажете как се роди идеята за него и каква е целта му?
Митко Кърнев: - „Голямо междучасие“ се роди през 2007-2008 година като конкурс за най-добра училищна банда в България. В началото не знаехме дали има такива групи и с първото издание, което беше национално, искахме да видим това и да развием този начин на занимание между учениците. Така вече осем години. Ние сме всъщност негови създатели и ментори.
- Какъв е профилът на участниците, които се включват в конкурса? С какво се отличават?
Митко Кърнев: - Това са активни млади хора, които участват в групи. Повечето покриват по-тежките стилове в рока и в метъла, което е нормално за възрастта им. Имаме всякакви участници - умни, хубави деца.
- А на каква възраст са най-малките участници в конкурса?
Митко Кърнев: - Най-малките са „Iron Sharks“ от Варна, които се включиха в концерта в Русе. Те са на 11 години и спечелиха конкурса миналата година.
- Търсят ли участниците съвети от вас? Какво ви питат?
Митко Кърнев: - Като цяло днешното поколение по-скоро иска да търси своя път и ние сме там, за да им помагаме. Но, разбира се, на тези деца, които търсят съвети, им казваме неща, които със сигурност ще им бъдат от полза. 
- Едно от условията на конкурса е учениците да участват със свое авторско парче...
Дидо: - Всяка година това условие е валидно и това е смисълът да има банда. Тоест има много млади хора, които могат да свирят всякакви неща, но да можеш да направиш собствена музика и да задържиш едно ядро от четирима-петима човека е много трудно. Това е атестат, че нататък могат да направят нещо заедно, затова е важно парчето да е авторско.
- Безспорно е важно, но не е ли много сложно за децата? Успяват ли да избягат от копирането и имитирането на известни банди и изпълнители?
Митко Кърнев: - Е, не успяват напълно, но това е нормално за възрастта им. Всъщност, за да се научиш да направиш нещо минаваш през етапа на копирането.
Дидо: - Да кажем, че много ясно си личи от какво са вдъхновени, а това никога не е било лошо нещо за група на такива години.
- А има ли сред вдъхновителите им изпълнители от българската музикална сцена и история?
Митко Кърнев: - Като цяло има и това е добре.
- Подобни на „Голямо междучасие“ конкурси текат и в ефира на националните телевизии. Вие следите ли ги и какво е мнението ви за музикалните формати?
Митко Кърнев: - Например във вторник разбрах, че започва X factor, обаче предпочетох да гледам National Geographic. 
Дидо: - Аз от няколко години не следя музикалните формати. Оценявам това, че дават някакво поле за изява на млади хора, но просто има едно зверско унифициране, свирене и пеене на парчета отпреди 20 години. В повечето случаи не дават индивидуалност на един млад изпълнител. Не може участникът да иска да пее определено парче и да го изпее. Но е ценно, че все пак се появяват и ако някой има талант, могат да го забележат и да си направи бъдещето. Това е готино.
- Не е ли много трудно на младите хора да си проправят път и да бъдат забелязани по друг начин? Все пак действителността не отговаря на холивудските филми...
Митко Кърнев: - Ние именно с „Голямо междучасие“ правим това, макар да нямаме телевизия. Човек, бъдейки в група от млад в най-добрия случай, извървява цялото нещо на това да пораснеш и да бъдеш музикант, което хич не е лесно. Но това е смисъла - да си извървиш пътя. Докато в тези формати някакси ставаш известен на другия ден с всички произтичащи от това позитиви и негативи.
- От години „Д2“ се отличава с това, че бяга от комерсионалността. Това не ви ли поставя много ограничения и трудности? Лесно ли е?
Митко Кърнев: - Не е лесно, но пък така се чувстваме по-добре. Честно казано, аз в личен план като не съм съвсем на топа на вълната, но има достатъчно хора, които ме харесват и уважават и ми е някакси по-приятно. Но не се оплакваме, ние живеем и работим от музиката на „Д2“.
Дидо: - По-важното е, че правим музиката, която ние обичаме и която искаме да правим.
- Какво ви предстои? Нещо ново подготвяте ли?
Митко Кърнев: - С „Д2“ ще подготвим ново парче, което ще е, ако мога така да се изразя, „завръщане към корените на „Д2“. Това включва и парчето „Тук и сега“, което беше първата песен с Деян - парче, което доста се харесва и до ден днешен. Освен това, аз и „Легендите“ /новата група с участието на едни от най-обичаните рок-музиканти Митко Кърнев, Любо Киров, Стенли, Константин Марков, Константин Цеков и Данчо Караджов-б.а./ ще имаме концерт на 30 октомври в „Булстрад Арена“. 
- А какво е мнението ви за музиката, която днес е предпочитана и популярна у нас и на световната сцена?
Дидо: - Не бих се наел с анализи, но има много хубави неща, които излизат в световен мащаб и в България. Има и много безкрайно безвкусни и чувани хиляда пъти неща, но в крайна сметка всеки прави това, което обича или което има причина да прави. Ние правим това, което обичаме и общо взето гледам да оставя и да не коментирам на кого каква му е причината да си прави нещата.
- Но масово популяризираната музика влияе на вкуса на хората. Например, смятате ли, че съучениците на бандите, които участват в „Голямо междучасие“ слушат рок и метъл като тях и ще дойдат да ги подкрепят?
Дидо: - Хубавото е, че тази музика винаги е имала фенове. Даже напоследък има повече фенове в България. Има си ядра, които подкрепят тази музика във всяко училище и това е прекрасно. Не можеш да очакваш всички деца да са рокаджии. 
Митко Кърнев: - Освен това, когато става въпрос да подкрепиш съученик, съдя и по гласовете в сайта ни, децата се обединяват и се подкрепят. 
- Направихте летния хит „Заедно“ с Лора Караджова и Бобо, който снимахте в Албена. Това означава ли, че предпочитате спокойни курорти като Албена, а не купонджийски като Слънчев бряг?
Митко Кърнев: - И на Албена стават купони, но купони по нашия вкус. Купоните в Слънчев бряг не са точно по нашия вкус. Ние се забавляваме не по-малко от другите, но не по начин, който има общо с пиянските изцепки на чужденци в Слънчев бряг. Просто там не ни харесва.
Дидо: - Аз предпочитам по-зелени места и от Албена даже. Хората се оплакват, че много места по нашето Черноморие са застроение и това е факт, и е ужасно и грозно, и трябва да се спре. Но въпреки това има много красиви места и би трябвало да бъдат ценени от хората. Това си е нашата държава и макар много неща да не са наред има и такива, които трябва да се ценят. Най-южните и най-северните части на нашето Черноморие са много приятни и са много слабо посещавани в сравнение с курортите и според мен са едно прекрасно място за почивка.
- Това лято имахте турне по Черноморието. Успяхте ли да съчетаете работата с почивката?
Дидо: - Да. Турнето мина по най-южните части, където общо взето обичаме да посещаваме и го съчетахме с близо месец почивка. Това беше най-приятният възможен вариант.