Тероризмът се оказва и наш национален проблем, колкото и да ни е трудно да възприемем това., каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова на конференцията „Сигурността в Югоизточна Европа 2015“.

Вицепремиерът Бъчварова подчерта, че тероризмът е стигнал до нашите врати и трябва да го разглеждаме в национален, балкански и общоевропейски контекст. Не трябва да гледаме на този проблем като на нещо, което не ни засяга, добави Бъчварова. Според нея конфликтите в Близкия изток и социалното положение в Африка са поставили Европа на кръстопътя на много и различни проблеми.

Вицепремиерът Бъчварова се спря подробно на демографските проблеми в Европа, предизвикани от мигрантските и бежански потоци. Тя посочи, че до момента на територията на ЕС има най-малко 400 000 новопристигнали, но те най-вероятно ще нараснат до милиони, което ще изправи Стара Европа пред сериозни предизвикателства от икономически, образователен и друг характер.

Специално приветствие към участниците в конференцията отправи временно управляващият американското посолство Родерик Мур. Той заяви, че в най-скоро време България и САЩ ще разширят своето стратегическо сътрудничество с акцент върху контратероризма, така че да се укрепим пред тези, които искат да посегнат на нашите ценности.

България няма да търгува своето членство в Шенген с приемането на бежанци. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Според нея България има право да бъде в Шенген, защото нейните граждани са равноправни на всички останали граждани на страните членки от ЕС. Нашата страна трябва да бъде част от Шенген, защото също така е записано в предприсъединителния ни договор, че това трябва да се случи. Бъчварова посочи, че България е изпълнила всички технически изисквания, които в действителност са условията за подобно членство. Вицепремиерът коментира ситуацията с бежанците и припомни, че те всички искат да отидат в Германия, защото там има по-добра икономика, а също така бежанските и имигрантски групи имат там свои общности, които са свързани. По тази причина тя не знае как ние ще успеем да задържим бежанци на наша територия, ако те искат да отидат във Федералната република. Но тя отново повтори, че България ще бъде солидарна при решаването на този въпрос.