Липсата на контрол и нулевата финансова дисциплина донесоха присъди на бившата директорка на детска градина „Роза“ в Ново село Нели С. и бившата главна счетоводителка Саша К. Те бяха наказани с по 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Всяка от тях ще трябва да плати и по 1500 лева глоба. Присъдите са само на първа инстанция и вероятно ще бъдат обжалвани.
В основата на обвинението са таксите, които родителите плащат, за да посещават децата им детската градина. Оказало се, че реално в забавачката постъпвали суми, които обаче после не били превеждани по сметката на Община Русе, какъвто е редът. Причината - тогавашната касиерка Ивелина С. прибирала част от постъпващите суми в своя джоб. Самата Ивелина, която бе обявена за общодържавно издирване и упорито избягваше присъствието си в зала, вчера дойде в съда и бе разпитана. Впрочем тя вече е върнала източените от 2008 до 2012 година 19 316 лева и има присъда. 
Според прокуратурата, ако директорката и главната счетоводителка реално са си изпълнявали задълженията и са контролирали какъв е размерът на плащаните такси от родителите и какви суми се превеждат на Общината, е нямало да се стигне до това значително ощетяване. Но тъй като проверки не се извършвали или били правени фиктивно, не се водела и документация, проблемът придобил значителни размери. За бездействието и липсата на финансов контрол в детската градина прокуратурата поиска бившата директорка да бъде осъдена на 2 години условно с 4 години изпитателен срок и да плати глоба от 3000 лева. За главната счетоводителка пък бе поискано наказание от 1 година условно с 3 години изпитателен срок и 2000 лева парична санкция. 
Адвокатите на Нели и Саша обаче докрай оспориха твърденията на прокуратурата. Техният основен аргумент бе факта, че двете бивши колежки са обвинени за ощетяване на предприятие или стопанство, а според юристите „трябва човек да има невероятна фантазия“, за да постави Общината в тази група. Дори цитираха определението на всяка от думите в тълковния речник. Защитниците попитаха риторично и къде са били общинските дипломирани финансисти, които в продължение на 5 години не са успели да открият злоупотребите. Обърнаха внимание още, че ако клиентките им са нарушители длъжностната си характеристика, те трябва да носят дисциплинарна, а не наказателна отговорност.
Самата бивша директорка на забавачката заяви, че Общината не я е пращала на курс по финанси и след като станала директорка на детска градина с три филиала в различни села, ги контролирала според възможностите си.