Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на фирма за бързи кредити да подвежда своите клиенти, просрочили задълженията си по вече отпуснат заем, да подписват допълнително споразумение в ущърб на икономическите им интереси и в противоречие на Закона за потребителския кредит, съобщиха от КЗП.
Фирмата е привличала клиенти със специална оферта за безлихвен заем за период от един месец, след изтичането на който потребителят дължи единствено главницата по кредита. Ако клиентът не успее да върне сумата в срок, търговецът го е подтиквал да сключи допълнително споразумение, чиито общи условия предвиждат при забавяне на дължимите суми по кредит потребителят да заплати лихви и такси в по-висок размер от предвидените в Закона за потребителския кредит (ЗПК).
В съобщението на КЗП не се уточнява името на фирмата, защото тече законовият срок за обжалване.
Според ЗПК при просрочие кредиторът има право на обезщетение за забава в размер само на законната лихва върху неплатената в срок сума.
Експертите на КЗП съветват потребителите преди да подпишат споразумение към вече сключен договор внимателно да изчислят дали при новите условия действително биха заплатили по-малко в сравнение с това, което дължат според действащия контракт или  Закона за потребителския кредит.