Две пешеходни пътеки от вчера подсещат минувачите с надписи „Погледни наляво“ на български и английски език и с нарисувана ръка да се огледат, преди да тръгнат да пресичат. Сигнално жълтите напомняния вече са факт на зебрите от двете страни на бул.“Цар Освободител“ преди спирката на Пантеона и до магазин „Берьозка“. Модернизирана е и пешеходната пътека на бул.“Липник“ срещу сградата на Митницата, където светофарът работи само в натоварените с трафик часове. С надпис ще се сдобие и пешеходната пътека до Халите.
Идеята е на Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи, а Русе е първият град, в който тя се реализира със съдействието на Община Русе и спонсорството на „Мегахим“. 
„Целта ни е пешеходците да засилят вниманието си и независимо че пресичат на зебра, да се огледат, а не да излизат внезапно на пътното платно. Всеки трябва да пази собствения си живот“, заяви регионалният координатор на асоциацията Веселина Иванова. Тя припомни, че акцията съвпада с кампанията на полицията  „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ и е в подкрепа на седмицата за превенция на детската пътна безопасност. 
Намерението на асоциацията е да постави надписите на поне още две пешеходни пътеки.