46-годишният бивш кмет на община Ветово Рейхан Хабил, чийто управленски мандат се прочу не само в региона, но и в национален мащаб, ще продължи да бере плодовете от кметуването си. 
Четирите му досегашни осъждания не успяха да го вкарат в затвора, но петото обвинение срещу него има големи амбиции да го направи.
Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Хабил за общо три престъпления, с които твърди, че бившият градоначалник е ощетил община Ветово със 104 000 лева. Най-тежко е обвинението в длъжностно присвояване на близо 14 000 лева в периода от юли 2007 до февруари 2009 година. Тогава според прокуратурата Хабил на 13 пъти е присвоил чужди пари, поверени му да ги управлява, като за улесняване на присвояването от общинския бюджет извършил и друго престъпление -съзнателно сключил неизгодни за общината сделки. Тогава той назначил ръководител по финансиран по програма САПАРД проект, с когото подписал 13 граждански договора, чрез които парите били източени. Ако бъде признат за виновен, бившият кмет може да получи между 1 и 10 години затвор.
Хабил е обвинен и че на 3 август 2009 година е  сключил неизгоден договор за строително-монтажни работи, като от това общината е била ощетена с над 28 000 лева. От април 2007 до септември 2009 година пък не се съобразил с разпоредбите за провеждане на обществени поръчки и не провел прозрачна и действителна процедура за събиране на оферти за преасфалтиране на част от улиците във Ветово. Според обвинението Хабил не сключил и договор за консултантски услуги и осъществяване на строителен надзор и не осигурил възможност за упражняване на контрол по проекта за енергийна ефективност на училището в Глоджево. Така с цел да набави на себе си и на двете фирми, които изпълнявали ремонтните дейности по улиците и в училището, Хабил ощетил общинския бюджет с близо 62 000 лева. 
Към момента прочулият се бивш кмет е с взета мярка за неотклонение „подписка“.
Както „Утро“ подробно писа през годините, през 2009 година Хабил бе осъден на 5000 лева глоба, след като бе задържан в русенска механа с белязани банкноти, които били предназначени за подкуп от 2000 лева. Той беше признат за виновен, че е взел парите, за да упражни влияние при решение на комисията за търгове в общината. Четири години по-рано той се размина с пробация заедно с 9 длъжностни лица от общината и представители на фирми за съставени неверни документи при изразходването на 150 000 лева от постоянната правителствена комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. През 2011 и 2012 година Хабил отново имаше сблъсък с правосъдието и бе наказан с две идентични присъди от по 1 година условно с 3 години изпитателен срок, съпроводени със забрана да упражнява държавна или обществена длъжност, свързана с нотариална дейност за 2 години. Тогава бившият кмет бе наказан за това, че прехвърлял пенсионни партиди на жители на общината без тяхно знание, като фалшифицирал подписите им. Веднъж той застана пред съда за 58 такива нотариални заверки, а след това за още 14.