Русенската компания „Булмаркет ДМ“ получи лиценз от агенция „Митници“за данъчен склад на пропан-бутан в бившата база на „Петрол“ в Пловдив. Тя разполага с резервоари за 400 куб.м газ, възможност за разтоварване на две жп цистерни и естакада за товарене на две автоцистерни. Дневният капацитет за експедиция е 300 тона, съобщи търговският директор на „Булмаркет ДМ“ Ивайло Бончев.
„Булмаркет ДМ“ планира да удвои капацитета на базата с още 400 куб.м в следващите 12 месеца. Това ще позволи значително увеличение на продажбите в региона, като ще се разработва и пазарът в съседна Гърция.
В момента тече и проектиране за изграждане в базата и на резервоари за втечнен природен газ LNG. Както „Утро“ писа, това е част от мащабен проект на „Булмаркет ДМ“, финансиран от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие с 20 млн. евро. Целта е да се предложи алтернатива на руския природен газ, като втечненият му еквивалент ще може да се транспортира до всяка точка в страната. LNG ще може да се доставя от далечни пазари с танкери и да се разтоварва на специални терминали, първият от които ще бъде в Русе. Проектът предвижда да се закупят камиони и контейнери за LNG, да се поставят резервоари за втечнен газ, предназначени за 30 промишлени клиента, и т.н. Горивото ще се доставя от Турция, Гърция, Испания, Белгия, Холандия и др.