При настоящите нива на добив от основните зърнени култури и изкупните им цени се очертава по-висока доходност от земеделската земя в сравнение с миналогодишната, изчисляват от „Русе ленд“. Тези, които продадоха пшеница по време на жътвата по 300-310 лв./тон, получиха приходи с 30% над направените разходи за обработка и ренти. Подобна е картината и при слънчогледа, а само при царевицата се очертават по-ниски добиви, но предстои да видим какви ще са изкупните й цени.
10 дни след началото на жътвата на слънчоглед в Русенска област средният добив варира около 240 кг/дка, съобщиха още от „Русе ленд“. Като количество това е по-ниско от миналогодишните резултати, въпреки че тази година почти няма поражения по нивите, за разлика от градушките и наводненията през 2014 г. 
Липсата на влага през последните месеци се отрази най-много на тези земеделци, които вложиха по-малко средства за пръскане и други съпътстващи разходи. При тези, които спазваха всички агромероприятия, добивът е над 300 кг/дка. 
Изкупната цена на слънчогледа в момента е около 650 лв./тон, като настройката на повечето арендатори е за изчакване на по-високи нива, предвид по-слабата реколта, особено в Южна България, и очаквания недостиг на слънчоглед в идните месеци.