С нови пъстри книжки с вълнуващи приключения могат да попълнят личните си библиотеки русенчета в събота. Това те могат да направят, без да заделят пари за нови томчета. Достатъчно е да съберат стари вестници, различни използвани хартии и картони от опаковки и да ги занесат на централния площад на 12 септември. Там от 10 часа започва детският празник „Стара хартия за нова книга“, който за първи път ще има издание извън столицата. Срещу 5 килограма използвана хартия всяко дете ще се сдобие с книжка, която само ще си избере от щанда на едно софийско издателство, включващо се в кампанията. 
Много разчитаме на това русенските малки ценители на литературата и книжнината да дойдат и да доведат със себе си възрастни - родители, баби, дядовци, читатели, които да носят петте килограма ценна стара хартия, каза директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. Библиотеката е партньор заедно с русенската община на организаторите на детския празник - книжния център „Гринуич“ и „Екопак България“. 
На специален пункт до Съдебната палата децата и родителите им ще могат да предават хартията, а на друг щанд ще бъдат подредени новите книжки. Така децата едновременно ще научат повече за рециклирането, за разделното събиране на отпадъците, за опазването на природата, а също и за пътя на една книжка до нейните малки и големи читатели, обясни Евтимова. Тя се надява много читатели с екосъзнание на различна възраст да откликнат на поканата и до 14 часа в събота да вземат участие в акцията. 
За да бъде още по-приятно и интересно, русенските организатори са подготвили и арт програма. В нея ще вземат участие талантливите изпълнители Мирела и Пресияна Димитрови, Тереза Тодорова, Виктория Миланова, Симеон Йорданов, както и дарования от студиото за поп и джаз „Икономов“. На лятната сцена на площада ще излязат също и формациите на Общинския младежки дом балет „Импулс“, фолклорен танцов състав „Зора“, вокална група „Приста“, както и клубът по спортни танци „Настроение“. Предвидени са също много забавни игри с награди, а в специалната екоработилница малките посетители могат да се научат да изработват бижута, цветя и сувенири от отпадъци.
Празникът се провежда за трета година, като досега двете му издания бяха само в София. Тази година организаторите са решили да разширят периметъра на действие. Миналата събота деца от Пловдив разменяха стара хартия срещу книги, а в неделя след русенското издание предстои акцията да се проведе в София.