Ферихан Ахмедова е новият областен лидер на ДПС в Русе. За „желязната дама“ на партията, както я наричат членовете на ДПС, това е втори мандат.
Ахмедова на практика беше без конкуренция, след като досегашният областен лидер Дауд Ибрям публично отказа да поеме поста, въпреки че беше номиниран за него. Самоотводът на Ибрям бе придружен от убийствено самокритични мотиви, като той пое част от вината за загубата на позиции на ДПС в региона.
Избор на неподходящи кандидати за властта, множество конфликти в структурите, предателство на кадри, които заради личните си амбиции са предпочели да напуснат партията и да заиграят с опонентите - това бяха само част от причините за срива на ДПС в региона, които изтъкна Дауд в отчета си за 3-годишния мандат на върха на структурата в Русе.
В резултат на вътрешни и външни причини ДПС е загубило част от позициите си в почти цялата област, отчете конференцията и заговори с цифри. На местните избори партията не успя да спечели нито един общински кмет, от 12 кметовете на населени места от ДПС са вече 8, а общинските съветници са се стопили от 36 на 26. Особено болезнено ДПС изживява загубата във Ветово, където чак сега официално призна, че „решението за издигане на Рейхан Хабил като кандидат се оказа неудачно“ и че заради това са загубили изборите в една от смятаните за „свои“ общини. 
„Не съм много по коментарите, аз съм човек на действието - има работа и тя трябва да се свърши“, отби Ферихан Ахмедова въпросите за първите задачи, които ще преследва като лидер, за да обърне резултатите на ДПС.
Ден преди областната конференция на „големите“, младежите от ДПС също си избраха нов областен лидер - това е зъболекарят от Ветово д-р Мехмед Мехмед.