На видеонаблюдението в Центъра за контрол и управление на обществения транспорт се залагат големи надежди, свързани с подобряване на сигурността по улиците на Русе, както и с превенция на престъпността. Имаме договорка информацията от нашите камери за видеонаблюдение, които са свързани със системата за управление на транспорта, а и от другите действащи, да бъде незабавно предавана на органите на МВР, които да я ползват при изпълнение на своите задължения по опазването на обществения ред и сигурност. Това каза кметът Пламен Стоилов вчера при откриването на Центъра за контрол и управление на обществения транспорт, на което присъстваха депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Свилен Иванов, зам.-кметовете Димитър Наков, който е ръководител на проекта, Наталия Кръстева и Страхил Карапчански, които са част от екипа на проекта, и представители на фирмата изпълнител. 
Центърът се намира на бул. „Генерал Скобелев“ 45 и работи в тясна свързаност с всички системи за управление на транспорта - светофарни уредби, тикет система, GPS контрол и видеонаблюдение. Тази семдица ще бъде назначен и персоналът, който вече е подбран. В диспечерско звено, което осъществява контрола чрез видеонаблюдение, ще работят осем души. Общинският отдел „Транспорт“ също ще се помещава в сградата на центъра. Така цялото звено, което управлява и осъществява контрола на обществения транспорт, ще бъде концентрирано в новата сграда. На първия етаж пък ще се приемат заявления за издаване и зареждане на електронните карти. 
Кметът подчерта, че крачка по крачка се върви към финализирането на проекта за интегрирана система за градски транспорт в Русе, с който хората свързват своите надежди за въвеждане на ред и предоставяне на добра и качествена транспортна услуга. Важно е да има системен контрол и отчет на дейностите, а центърът за управление на транспорта цели именно това, каза Стоилов. 
Той припомни, че инсталирането на електронните табла вече е започнало, като в рамките на месец те ще бъдат поставени на 100 спирки. Идната седмица пък предстои да бъде направена първа копка на велоалеите. Крайният срок за реализацията на проекта е 15 януари догодина, но ние трябва да финализираме всички дейности до 15 декември. От града, който беше последен в изпълнението на проекта, в момента гордо мога да заявя, че сме водещият град с най-високо темпо и комплексно изпълнение на целите, коментира Стоилов. 
По отношение на актуалния проблем с гонките кметът съобщи, че следващата година в бюджета ще бъдат предвидени средства за монтирането на камери, които засичат скорост. Войната срещу хулиганите по пътя, които ежедневно застрашават живота на гражданите, ще бъде безпощадна, категоричен бе той. 
Наков посочи, че посредством информацията, която постъпва в реално време в центъра, ще може да се направи база данни, която ще спомогне за изготвянето на диаграма на всички светофарни уредби. С натрупването на повече информация се надявам догодина да започнем изработването на новата схема на обществения транспорт в Русе. Сегашната е морално остаряла, което позволява нелоялна конкуренция между превозвачите и неизпълнение на разписанията, каза той. 
Зам.-кметът обясни, че в момента се пълни база данни от монтираните GPS апарати в обществените превозни средства, която ще послужи за правилно изготвяне на разписанията. Апаратите показват и във всеки един момент къде се намират превозните средства и как става движението им. Вече ще може да се направи справка в колко часа е постъпил съответният водач, какви разписания е спазил или не, както и всякъв род други справки, и при нужда да се наложат санкции, каза още Наков. Известяването на пътниците за това след колко време дадена линия ще бъде на съответната спирка ще бъде светлинно, гласово в транспортните средства и чрез интернет портал. 
На 15-те възлови кръстовища, освен стационарни камери, има и такива, които при нужда могат да бъдат завъртени от диспечерския пункт във всяка една позиция. Всичко се записва по дни и часове и се пази в архив, а всеки от операторите може да наблюдава и поддържа 16 камери в реално време, обясни още Наков. 
Системата с всички нейни компоненти, която се изгражда в Русе, я няма другаде в България и в бъдеще очакваме тя да бъде модел, който да се следва, каза представителят на фирмата изпълнител.