Фермери от Русенско са чакали на опашка от събота пред областния офис на фонд „Земеделие“, за да подадат възможно най-рано проектите мярка 121 за покупка на техника. Приемът започна вчера сутринта, като при отварянето на офиса чакаха близо 40 човека. Причината е, че при равни точки депозираните проекти ще бъдат одобрявани по реда на приемането им, което означава „пръв дошъл-пръв взел“. Затова най-големите мераклии за евросубсидии са се редили от събота, като чакащите направили и списък с номера за влизане.
На практика точките няма да са много различни, при кандидатстването за техника изискванията не са особено сложни, затова и при тези проекти не се допускат грешки, което означава, че няма да има отпаднали кандидати. Така че времето на подаване ще бъде решаващ фактор, коментира председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Красимир Вълев.
Определеният бюджет за прием по мярката е в размер на левовата равностойност на 50 млн. евро. Минималният размер на общите допустими разходи по един проект възлиза на левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният размер не може да надвишава 500 000 евро. Финансира се до 40% от инвестицията, така че според повечето земеделци одобрените проекти ще бъдат между 200-300 за цялата страна. А при последния прием по мярка 4,1 отпаднаха около 2800 проекта, които със сигурност се надяват на последния прием по старата програма за развитие на селските райони.
Тази сметка явно си бяха направили всички кандидати, тъй като след първоначалния наплив опашката бързо се стопи. Офисът на ДФ „Земеделие“ в Русе беше подготвен за офанзивата и успя да приеме документите на всички кандидати още към 13 часа. Проекти могат да се подават до края на седмицата.
Одобрените кандидати имат срок до 30 октомври да реализират инвестицията си. Заявка за плащане трябва да се подаде до 10 ноември.