81-годишна жена е настанена в изключително тежко състояние в русенската болница след пожар в дома й. Шансовете си за оцеляване старицата дължи на студентите от Русенския университет Максим Асенов и Симеон Симеонов, които минавали покрай горящата къща призори и намерили пострадалата паднала в снега. Младежите веднага се намесили, изнесли жената на безопасно разстояние и повикали помощ на телефон 112.
Старицата е откарана в болницата с 50% изгаряния и е настанена на изкуствено дишане в Интензивно хирургично отделение. Животът й е под въпрос, предвид напредналата й възраст и тежките рани от изгаряне, каза вчера за „Утро“ началникът на отделение „Пластика и изгаряния“ към Многопрофилната болница д-р Станимир Георгиев. С нея в линейката е качена и жена от съседна къща, но тя само е прегледана в болницата и освободена.
Пламъците са обзели къщата на „Жилфонд“ на ул.“Неофит Рилски“ 54 вчера малко след 5 часа. Те тръгнали от подпалените дрехи на 81-годишната Венета, която минала фатално близо до горелката за отопление, сложена на туристическа газова бутилка. Жената е с деменция и не успяла да реагира адекватно. От дрехите й огънят се прехвърлил върху леглото и мебелите.
Сигнал за пожара е получен в 5.25 часа. Към мястото са изпратени два екипа огнеборци. Пламъците са потушени за 20 минути, но цялата покъщнина и 12 квадрата гредоред на тавана в двете стаи, в които живеела Венета, са изгорели. Спасени са останалите две стаи, в които имало огромно куче пазач и три котки, за които бабата се грижела, както и долепените на калкан още две жилища. От къщата са извадени три туристически бутилки, едната от които с почти унищожена от огъня керамична пита за отопление. За късмет в тях е имало много малко газ и затова не са се взривили, коментираха пожарникари.
„Многократно съм се обаждала на „Жилфонд“ да алармирам, че е много опасно жена с деменция да се топли на открит огън от газови бутилки. Никой обаче не направи нищо и опасността от пожар стана факт“, каза вчера пред „Утро“ бившата хореографка на фолклорния танцов ансамбъл „Русчуклийче“ Сийка Братоева, чиято дъщеря живее в стая, съседна на запалилата се къща, но в момента е в чужбина.
Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ изказва специална благодарност на двамата студенти Максим Асенов и Симеон Симеонов за героичната постъпка, каза началникът на пожарната комисар Димитър Павлов.