В рамките на тази година ще се търсят 1,2 млн. лева за проектиране на магистрала Русе-Велико Търново, съобщи областният управител Венцислав Калчев на пресконференция. Това вероятно ще се случи към края на годината. Цялата процедура по проектирането, отчуждаването и оценката за въздействие на околната среда щяла да отнеме между 3 и 4 години. Процесът е сложен и бавен, защото трасето ще бъде изцяло ново.
Наред с това стана ясно, че мерките за обезопасяване на кървавия участък Русе-Бяла няма да могат да се реализират в рамките на тази година. До април-май трябва да стане ясна прогнозната им стойност и едва след това ще търсят пари.
По отношение на моста край Бяла Калчев съобщи, че специалистите от агенция „Пътна инфраструктура“, които в понеделник инспектираха съоръжението, вече са готови с доклада си. Те били категорични, че той не представлява опасност, но има проблеми с хидроизолацията на платното и с технологичните фуги. Проблемът с фугите е изненадващ, тъй като през юли миналата година те бяха ремонтирани.
Калчев коментира и други важни за Русе проекти, които от години чакат решение.
Единият е разширението на ГКПП-Дунав мост, което с изключение на част от сградите от години не се използва. Според губернатора теренът е подходящ за стокова борса на земеделски производители от двете страни на Дунава, но тя би могла да се реализира, след като Министерски съвет излезе със становище за граничните пунктове.
Областният управител съобщи, че 6-те милиона за „тапата“ под жп моста по пътя Русе-Силистра са осигурени. Транспортният министър тези дни го уверил, че НКЖИ ще финансира и ремонта на гаровия подлез и отводняването на жп съоръжението.
На отдавна чаканата замяна на държавните гори в Лесопарка с Общината й се виждал финалът. За Музея на транспорта Калчев коментира, че държавната политика е да прехвърля имоти на общините тогава, когато те имат инвестиционна готовност.
Областният управител коментира още, че в приемните му дни гражданите поставят предимно лични проблеми - жилищни, социални, свързани с безработицата. Опитваме се да помагаме на хората в рамките на възможното, а най-често нашите юристи им дават безплатни консултации, каза той. Напоследък граждани са го търсили по важни обществени въпроси като водоснабдяването на Тетово, транзитното преминаване през Червена вода и канализацията на Долапите и Средна кула. За последния проект Калчев каза, че се правят опити той да бъде финансиран още тази година, но ако не се случи, МОСВ гарантирало, че той ще стартира още с началото на новия програмен период.