Превишаването на позволената скорост със 70 км/ч да се разглежда като престъпление, а не като обикновено нарушение на пътя. Това е едно от исканията на близките на загиналите на пътя, които ще внесат предложение до Народното събрание за промяна на Наказателния кодекс. Почернените семейства се включиха в събота вечерта в национално шествие, с което искаха да покажат, че гражданите искат промяна. Съпричастните към акцията бяха закичени с листенце с мотото на шествието „Аз съм бъдещето. Не ме убивай!“, а малчуганите облякоха тениски със същия надпис и призив да бъдат пазени. 
Кроткият и тих поход, който тръгна от Халите, спря за кратко пред сградата на Съдебната палата и приключи пред Общината, бе поведен от чаровната Рада, която е само на 1 година и 8 месеца. Хората носеха плакати с надписи „Не разбивай мечтите си на асфалта“ и „Бесните на пътя - овчици в съда“. Пред сградата на Общината участниците в шествието положиха цветя и запалиха свещички в памет на загиналите след катастрофи.
„Пука ни за това, което се случва по улиците. Не може да продължава така! Животът на хората трябва да е приоритет“, заяви координаторът на шествието за Русе Пламен Митев, който загуби 16-годишната си дъщеря Петя, след като на път за училище комион я помете на бул.“България“.
Почернените семейства настояват в жилищните комплекси и централни градски части да се шофира с не повече от 30 км/ч, да се изградят повече повдигнати пешеходни пътеки, които вече са доказали своя ефект, тъй като няма нито един блъснат човек на тях, да се премахнат крайпътните храсти и дървета и да се изгради кръгово кръстовище до магазин „Джъмбо“, където катастрофите са дежурна гледка. Според тях е крайно време статутът на трагичния бул.“България“ да се изясни и той да се сдобие с акт 16 и да се засили контролът на пътните полицаи.