Капитан далечно плаване Светлозар Собаджиев стъпи на родна земя точно 1616 дни след задържането му по абсурдни обвинения за наркотрафик в Панама.
Роденият в Русе моряк бе арестуван на 29 март 2011 година заради открити на борда на командвания от него кораб „Маас Трейдър“ 169 килограма кокаин. Въпреки убедителните доказателства на международни морски експерти, че капитанът практически не би могъл да участва в наркотрафика, панамските власти намериха в негово лице удобна изкупителна жертва и го хвърлиха в един от най-тежките затвори в страната „Ла Хоя“, където не се плаща само за въздуха, който затворниците дишат, а разликата между живота и смъртта може да е и само 5 долара.
Самият арестант заяви след задържането му, че има съмнения кой го е натопил - украинският му помощник и няколко филипински моряци от бордния състав, които били недоволни, че капитанът държи на кораба да има ред и дисциплина. Доказателствата за това обаче са само косвени и по-скоро изведени по пътя на логиката.
След много перипетии, в които Собаджиев разчиташе само на помощта на семейството си и на шепа верни приятели държавата се намеси активно в неговия случай и успя да издейства депортирането му, за да изтърпи у нас остатъка от изфабрикуваната си присъда. Тя е със срок 6 години и 8 месеца и изтича към края на 2017 година. Така от 1 септември затвореният без вина моряк кацна в София, а сега при облекчен режим очаква в затвора решението на нашите власти за съдбата му. Очаква се скорошното му прехвърляне във варненския затвор.
По-очакваното събитие обаче е помилването час по-скоро на невинния капитан Собаджиев, чиято съдба преповтаря тази на медицинските ни сестри в Либия и прибирането му у дома след дълги години незаслужени мъки в панамския ад „Ла Хоя“.