„Винаги съм знаел, че съм звезда. А сега вече и останалата част от света се съгласи с мен.“
Вярно е.
„Парите не могат да купят щастие, но, по дяволите, могат да ти го донесат!“
И това е вярно.
Можем да цитираме още много афористични мисли на днешния рожденик, който 
живя бързо и красиво, но плати с живота си
за изповядваната от него максима „Прекаляването е част от природата ми. Обикновеността е болест. Силно се нуждая от усещането за опасност и вълнение. Никога не се боя да рискувам“.
Това е Фарук Булсара, масово известен като Фреди Меркюри, роден на днешния 5 септември през 1946 година на остров Занзибар в семейството на Боми и Джер Булсара.
Бащата Боми късиер на британска държавна служба. Сестрата на Фреди - Кашмира, се ражда през 1952 година, а само две години по-късно вече 8-годишният Фарук е изпратен в английското училище „Св. Петър“ на около 50 мили от Бомбай. Там приятелите му започват да го наричат Фреди и името се възприема и от семейството му.
В това училище Фреди играе типично английски спортове. Мрази крикета и бягането на дълго разстояние, но обича хокея на трева, спринта и бокса. Когато е на 10 години става шампион по тенис на маса. Фреди е не само добър спортист, но и отличен артист. 
На 7 години започва да свири на пиано
обича изкуството и всички смятат, че ще стане голям художник заради увлечението му да прави скици на своите приятели и близки.
През 1958 година петимата приятели Фреди Булсара - Дерик Бранч, Брус Мъри, Фаранг Ирани и Виктори Рана формират училищната рок банда „The Hectics“, в която Фреди свири на пиано.
През 1964 година Фреди се премества заедно със семейството си в Англия. През ваканциите работи на различни места - в кетъринга на летище „Хийтроу“, в склад с тежки щайги и кашони... Един от колегите му забелязва деликатните ръце на младежа и го пита с какво се занимава по принцип, а отговорът на Фреди е, че е музикант, който просто си запълва времето с тази работа.
През 1966 година талантът е приет в колежа за изкуства и дизайн „Ийлинг“. Уменията, придобити там по-късно, Фреди използва при изработването на „герба“ на безсмъртната група „Куин“.
След завършването на колежа Фреди се присъединява към няколко групи, а 
междувременно продава дрехи втора употреба в Лондон
През 1969-а формира групата „Ibex“, която по-късно е прекръстена на „Wreckage“. Групата не успява и той се присъединява към бандата „Sour Milk Sea“, но тя също се разпада в началото на 70-те.
През април 1970 година младият музикант започва да работи с китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър, които преди това са били част от групата „Smile“. Въпреки резервите, които имат останалите членове на бандата относно избора на име, Фреди нарича новата им група „Куин“. По същото време сменя фамилията си от Булсара на Меркюри.
И това е началото на цяла епоха
Фреди Меркюри се изявява като певец, фронтмен на „Куин“, композитор и брилянтен изпълнител на живо.
Автор е на някои от най-големите хитове на групата. Най-забележителният аспект на творчеството му като композитор е обединяването на жанровете, които използва: рокабили, прогресив рок, хеви метал, госпел и диско.
Забележителен е с артистичните си сценични изпълнения, които разбиват дотогавашните догми и клишета и предизвикват истински фурор сред публиката на неговите концерти.
Според критиката
в лицето на Фреди Меркюри поп музиката открива първата си азиатска рок звезда
„Тази звезда допринесе за света на западната поп музика нещо, за което той никога не е мечтал. Вдъхновение и триумфалност на цветния свят, бог Кришна, неговото ентусиазирано любовно приключение - и всичко това наведнъж. Разбира се, неговото пеене идва от безрезервната му любов и докосва слушателя“, пишат очарованите капацитети.
Въпреки ярката си сценична индивидуалност, Фреди е всъщност много срамежлив и стеснителен човек, особено сред хора, които не познава. Самият той споделя: „Когато съм на сцената, съм екстровертен, но отвътре аз съм един съвсем различен човек“.
Колкото по-високи върхове покорява в кариерата си този „различен човек“, толкова по-объркан става личният му живот.
„Успехът ми донесе това, че целият свят ме идолизира и спечелих милиони. Той обаче ми попречи да намеря 
единственото нещо, от което всички се нуждаем – една любяща, трайна връзка
За мен любовта е като руска рулетка“, признава Фреди.
Още в началото на 70-те Меркюри има дълготрайна връзка с Мери Остин, с която го запознава Брайън Мей. Но в средата на 70-те спира да се бори съ поривите на двойствената си сексуалност и започва връзка с американеца, който е изпълнителен директор на „Електра рекърдс“.
До 1979 година Фреди вече редовно и открито посещава гей барове и клубове и има множество връзки с различни партньори. През 1985-а започва връзка с коафьора Джим Хатън. По това време най-вероятно Фреди вече е заразен с вируса на ХИВ. През 1990 година Хатън си прави тест за ХИВ, който се оказва положителен. Той живее с Фреди 6 години, грижи се за него и е там, когато великият изпълнител и композитор умира на 24 ноември 1991 година на 45-годишна възраст от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН.
Трагедията е оповестена от самия Фреди ден по-рано. На 23 ноември той вика мениджъра на „Куин“ Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън и му връчва съобщение за пресата: „Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но
дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината
Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване.“
Последният щрих, разкриващ благородната душа на артиста е скрит в завещанието му. Фреди оставя част от богатството и дома си в Лондон на първата си голяма любов Мери Остин, с която до края на дните му остават близки приятели, а останалия дял разделя между сестра си и част от домашния си персонал.

Теория на конспирацията

В интернет от години се разпространява текст, чийто автор трудно може да се установи. Посланието му обаче е свързано с версията, че Фреди Меркюри е станал жертва на фармацевтичната мафия. Според нея в началото на 1987 година музикантът е инжектиран със смъртоносната ваксина срещу хепатит В, която води до катастрофален имунодефицит и това е част от разработването и прилагането на ново бактериологично оръжие, наречено СПИН. Теорията е налудничава, но както винаги става в подобни случаи, е защитавана от анонимните си автори с агресивна страст и с множество спекулативни и дори чисто пропагандни внушения.
Истината е, че смъртта на Фреди Меркюри разтърсва целия свят и става важно събитие в историята за борбата със СПИН. През април 1992 година останалите членове на „Куин“ основават „The Mercury Phoenix Trust“ - обединение, което набавя милиони лири за различни благотворителни инициативи, свързани с борбата със СПИН. Бандата също така издава няколко албума след смъртта на своя фронтмен и има няколко концертни изяви.