„Като премиер ще поема пълна отговорност за успехите и несполуките на нашите войни“, казва министър председателят на Англия Уинстън Чърчил в радиообръщение към нацията след десанта в Нормандия през Втората световна война. И го прави не само в реч, ами лично посещава предните бойни линии. 
„Ако някой търси вината в БФС, много бърка!“, заяви след поредния резил на националния отбор срещу Норвегия президентът на съюза Борислав Михайлов.
„Да видяхте Лечков или Михайлов да играят? Вината е в играчите и треньора!“, добави неизменният Лечков.
Очевидно всички бъркат и това няма как да не гневи дуото Михайлов-Лечков.
Очевидно е също, че за разлика от Чърчил двамата другари нямат навика да носят отговорност. Нищо че по устав са „главнокомандващи“. Виновни за тях са само „войниците“ и поредният им командир.  
Още когато натириха Любо Пенев и го обвиниха за провала в предишните мачове, беше ясно, че при следващата издънка ще си измият ръцете със следващия треньор. Намериха точния за плановете им човек - Ивайло Петев, дадоха му един изтощен отбор без почти никакви алтернативи сред футболистите от „А“ група и го хвърлиха в пъкъла. И когато трибуните им поискаха оставките в четвъртък вечерта, даже се обидиха. Откъде-накъде точно пък те трябвало да подават оставки! Вечните, боговете! 
Михайлов е първи вицепрезидент на БФС от 2001 година. 4 години по-късно стана президент. Тогава Лечков пък му стана първи подгласник. Царуването им в продължение на десетилетие доведе българския футбол до абсолютното дъно. Първенството в елита се сви до жалките 10 отбора. Всички национални гарнитури - от кадети до мъже - търпят унизителни погроми. Школите са полумъртви и произвеждат плява. Затова пък чужденците са вече докъм 40 процента. В някои отбори като „Лудогорец“ - към 90. В БФС, понеже не виждат по-далече от носа си, махнаха с ръка пред силните на деня: „Давай!“ Само че бразилчетата на Кирил Домусчиев няма как да играят за държавния тим!
Българският футбол днес не се управлява от ръководители, а от играчи на дребно. От хрантутници и хитреци с дебели заплати. От комбинатори.  
Лика-прилика е и Изпълкомът с Наско Сираков, Емил Костадинов и Венцислав Стефанов, мерудия на всяка манджа. Общо 14 „мислители“ като депутата от ДПС Камен Костадинов, специалиста по продажби на автомобили Атанас Фурнаджиев, Николай Гигов, който затри „Локо“ /Сф/, и... кмета на Созопол Панайот Рейзи! 
Каква футболна нация вече е България? Едно голямо нищо! Че ние май останахме вече да се мерим само със Сан Марино! Но не е сигурно, че и тази държавица с площ от 60 квадратни километра няма да ни се опре. 
Вината обаче е на треньорите и играчите. Михайлов и дясната му ръка Лечков никога нямат нищо общо с позора.
Като ги чуеш как говорят на едро и се пъчат, почти ще се наредят по фасон до Чърчил. Като се вгледаш в некадърната им дългогодишна работа, ти иде да заплачеш. 
Всъщност, надеждата е жива, тъй като Йордан Лечков карал вече треньорски курсове. Да спира със сливенските философии и да поема волана от Ивайло Петев. Тогава да видим кой ще е в бяло и кой - в катрана. Без това Петев ще си тръгне съвсем скоро. А и все някой трябва да поеме отговорност. Като Чърчил. Само че няма да стане.
Има и друга силна надежда - да се даде път до година-две на Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилиян Петров. Само те, чисти, млади и видели всичко от добрите образци на Запад, могат да изхвърлят легена с помия и да почнат начисто.  
Но и тази надежда изглежда нереалистична, защото „главнокомандващият“ и първият му лорд ще държат кокала до последно. Докато по него не остане нищо.
Затова и въпреки всичко - оставка! 
Ето кои селекционери са водили националния отбор през мандатите на Борислав Михайлов.    
Христо Стоичков 2004-2007
Станимир Стоилов 2007
Димитър Пенев 2007
Пламен Марков 2008
Станимир Стоилов 2009-2010
Лотар Матеус 2010-2011
Михаил Мадански 2010-2011
Любослав Пенев 2011-2014
Ивайло Петев 2014...