На 1 февруари жител на с. Боженица, общ. Ботевград, е подал сигнал за четирима непознати мъже, които проявили нездраво любопитство за притежаваните от него и съселяните му старинни и ценни вещи, представяйки се за "комисия", която трябва да ги регистрира, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Непознатите наблегнали на промяната в Наказателния кодекс, която предвижда наказание за всеки, който не е декларирал притежаваните от него ценности, по- стари от 50 години. Проявената мнителност от страна на мъжа осуетила намеренията на четиримата, които бързо напуснали селото.

Веднага след опита за измама в с. Боженица, в РУП- Ботевград са взети незабавни мерки - уведомени са кметовете на всичките 12 села в общината, които от своя страна да предупредят жителите. Полицейските инспектори са посетили всички пенсионерски клубове, където са обърнали внимание за завишена бдителност по отношение на новия вид опит за измама. Същите мерки ще бъдат приложени и на територията на останалите 11 районни управления "Полиция" в Софийска област.

Общественият отзвук по повод коментарите на проектоизменението на НК, касаещо задължителната регистрация на старинни вещи над 50 години, би могъл да послужи като удобен претекст на измамниците да проникнат в домовете на хората, използвайки тяхното незнание или страх от евентуално наказание. Важно е да се знае, че това е само проектозакон, който все още не е влизал за гласуване на първо четене, а е все още на етап обсъждане.

Гражданите, особено възрастните и самотно живеещите, трябва да имат предвид следното:

Не допускайте в домовете си непознати под какъвто и да е предлог.

Бъдете изключително предпазливи и не споделяйте за притежаваните от вас старинни и ценни вещи.

При всяко възникнало съмнение за измама, дори и минимално, не предприемайте самоволни действия, а веднага се свържете с най- близкото районно управление "Полиция", тел. 112 или кмета на населеното място, в което живеете.