За втори път Русе е домакин на международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube. Шестото издание на авторитетното състезание започва днес в салона на Русенската опера, която е съорганизатор на събитието заедно с австрийската компания Blue Danube Musik Impresario. Това е една от професиите, при които е най-сложно да започнеш работа, каза директорът на операта и известен диригент Найден Тодоров, който е и член на журито. И обясни: за да ти поверят оркестър, който да дирижираш, трябва да си показал, че има защо да го правят, а конкурсът Blue Danube дава такава възможност. Най-добре представилите се участници ще получат покана за едногодишен ангажимент в Острава, Чехия, в Националната опера в Белград, два ангажимента като гост диригент в Русенската опера, а също ангажименти в оперите в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, както и в Аржентина и Албания. 
Няма много такива конкурси за диригенти в света, коментира другият член на журито, италианският диригент Антони Арморе. Неговият колега от САЩ Лари Нюланд призна, че подобни събития са полезни както за младите диригенти, така и за оркестрите, с които работят - като този на Русенска опера, а и самите членове на журито често научават по нещо в процеса на работа. 
Днес започва първият тур на състезанието - до 9 септември от всички участници ще бъдат селектирани 18, които ще продължат работа. Вторият тур продължава от 10 до 15 септември, а след това два дни ще се състезават шестимата най-добри. Резултатите ще бъдат обявени по време на гала представление на 17 септември, когато в салона на операта призьорите ще дирижират „Тоска“. Всички претенденти за награди се явяват анонимно - под номера, определени от предварително изтеглен жребий. Това се прави, за да се спестят ходатайства от техни преподаватели, които често звънят на журито да лобират, коментира режисьорът Огнян Драганов, директор на Старозагорската опера, който има опит в провеждането на конкурса.
В програмата на конкурса са включени оперните спектакли „Риголето“ от Верди, „Севилският бръснар“ от Росини, „Тоска“ от Пучини с участието на солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Русе. Входът за публиката е свободен, но за церемонията по награждаването и гала спектакъла влизането ще става с билети.