Очаквано шеф на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Русе ще е 35-годишният Асен Станчев, предложен от ГЕРБ. За зам.председатели пък са назначени Севил Караманова, излъчена от ДПС, и Наталия Маринова, предложена от „Атака“. Това става ясно от решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 3 септември, с което официално е назначен съставът на ОИК в Русе.
Той бе определен от ЦИК, тъй като партиите не можаха да се спогодят за зам.-председателските и секретарското място на консултациите при кмета Пламен Стоилов в средата на миналата седмица. 
В състава на 13-членната ОИК ГЕРБ ще има 4 места, БСП и ДПС - по 2, а ПФ, РБ, АБВ, „Атака“ и „България без цензура“ по едно. Комисията, чиято грижа е провеждането на местни избори и национален референдум на 25 октомври, встъпва в правомощията си на 5 септември.
Както „Утро“ писа, на консултациите между представителите на партиите възникна спор за поста зам.-председател, тъй като за него настояваха четири партии - БСП, Реформаторският блок, ДПС и „Атака“. Впоследствие в името на разбирателството Божидар Йотов от БСП заяви, че са склонни да освободят мястото, ако се постигне консенсус за секретарското място. 
ЦИК обаче реши да даде зам. шефските постове на ОИК на ДПС и „Атака“. Всъщност неудовлетворени в претенциите си да имат зам.-председател остава само Реформаторският блок. АБВ също няма да са доволни от решението на ЦИК, тъй като те напираха за секретарското място, на което бе назначена Десислава Дивчева от БСП. 
Останалите отговорни за провеждането на изборите са Йордан Димитров, Тодорина Михайлова, Невяна Станчева, Боряна Рускова, Стефан Бонев, Ибрям Гаваз, Александър Корфонозов, Кинчо Камбуров и Елица Вълчева-Куманова.