На 875 произшествия с един загинал и 15 ранени са реагирали огнеборците от „Пожарна и аварийна безопасност на населението“ през изминалите 8 месеца на годината, съобщи на пресконференция по случай Седмицата на пожарната безопасност директорът комисар Димитър Павлов. За същия период на миналата година те са били 776. 
„Тази година има около 20 случая на изтичане на пропан-бутан от битови бутилки, което е сериозен скок“, каза Павлов. При такива инциденти са пострадали 6 човека - предимно възрастни хора, които недовиждат и не са монтирали правилно вентилите на бутилките, заради което изтича газ.
„Искам да обърна внимание на хората да не се обаждат на тел.112 за дейности, които не са спешни или свързани с пожари, защото едно излизане на противопожарен автомобил струва на държавата около 400 лева“, каза още Павлов. Като примери той посочи сигнали за поява ва влечуги или насекоми в домовете или по улиците. Огнеборците са викани още за покатерили се на дървета домашни котки в бягство от улични кучета, а имало и случаи след като свалят, котката и си тръгнат, тя пак да се качи и отново да ги повикат.
Пожарникарите честват своя професионален празник на 14 септември. В 11 часа на този ден пред Паметника на загиналите при изпълнения на служебните си задължения пожарникари ще бъдат поднесени венци. На тържеството са поканени всички бивши служители на пожарната, посочи комисар Павлов. В Седмицата на пожарната безопасност 7-14 септември хората в региона могат да се обръщат към звената на пожарната по места, където ще получат отговори на интересуващи ги въпроси. На 11 септември ще се проведе Ден на отворените врати в звената, а Музеят на пожарникаря на бул.“Трети март“ е отворен за посетители.