32-годишният Димитър Димитров, който на 11 януари тази година наръга брутално над 30 пъти съпругата си Желязка, се оказа, че е убил и бъдещото си дете. Вчера в съдебна зала стана ясно, че жената е била бременна от няколко седмици и двамата са чакали наследник. Вместо пето дете обаче 30-годишната Желязка се сдоби с тежки рани от 26-сантиметров нож, като съпругът й е прерязал гърлото й и отворил огромна рана в корема й. За мъчителното и тежко предумишлено убийство петчленен състав на Русенския окръжен съд наказа Димитър с доживотен затвор. Тъй като обаче делото срещу него се гледа по съкратената процедура, след като той призна за извършеното убийство, присъдата бе намалена на 20 години затвор. Димитър ще трябва да плати и по 80 000 лева обезщетение на всяко от четирите им деца. Наказанието може да се обжалва. 
Искането на прокуратурата Димитър да бъде наказан с доживотен затвор бе посрещнато от аплодисменти и възгласи „Браво!“. Съдебната зала бе пълна с десетки роднини на убитата Желязка, но и с близки на Димитър. Адвокатът му пък поиска минималната присъда от 15 години затвор. След като чуха, че на първа инстанция ветовчанинът получи наказание от 20 години, хората искрено се възмутиха и настояха за по-сурова присъда.
Димитър и Желязка имали 16-годишна връзка. Още през 2010 година обаче нещата между тях започнали да куцат. Жената все по-често поемала физически и психически гнева на съпруга си, което постепенно се превърнало в истински тормоз за нея. Димитър не бил лесен човек - профилът му показвал, че е импулсивен и буен. След 3 години обтегнати отношения и проблемен семеен живот, Желязка си събрала багажа и намерила нова любов в Левски. Оставила трите си деца - 14-годишната Поли, 10-годишния Джак и 5-годишния Илия във Ветово, където за тях се грижели родителите на Димитър. Новият й любим обаче бил задържан от полицията и се наложило Желязка да се върне в родното градче. Така към края на 2014 година се настанила в къщата на сестра си във Ветово, но по-късно Димитър поискал да прибере жена си обратно, като й обещавал, че ще я уважава и ще е добър съпруг. Междувременно през 2013 година жената родила най-малкия си син - Мартин, който макар да бил плод на извънбрачната й връзка, бил записан като дете на съпруга й. След като заживели отново заедно, тормозът се върнал в отношенията между Димитър и Желязка. Според прокуратурата жената искала да прекрати съвместния им семеен живот, а решението на този проблем Димитър открил в нейното убийство. Още на 1 януари у него идеята била категорично избистрена и само чакал да настъпи подходящ момент, за да я реализира.
Фаталният ден се оказал 11 януари, когато Желязка решила да занесе вечеря на съпруга си, с когото вече не живеели заедно. Той я извикал да пушат по цигара, скрил под блузата си нож с 16-сантиметрово острие и докато била с гръб към него започнал да я мушка. Особена коравосърдечност показвала 16-сантиметровата рана на коремната кухина, от която се виждали органите на жената, както и дългата над 8 сантиметра рана от клане на гърлото й. Желязка направила опит да се спаси и предпази от намушкванията с нож, за което свидетелстват общо осемте рани по лявата й мишница и ръка, с която се криела от убиеца си. Още по-жестокото е, че въпреки 30-те намушквания смъртта й не е настъпила веднага, а след време. Фатални се оказали острата кръвозагуба и невъзможността й да диша. След кървавата сцена Димитър излязъл от къщата и започнал да наблюдава отстрани дали ще дойде линейка или полиция. След като това не станало, отишъл в дома на баба си, пренощувал там, а на сутринта се върнал при трупа на съпругата си. Малко по-късно се предал в полицията, където разказал какво е извършил.
„Димитър е от затворената циганска общност на бургуджиите, които изповядват патриархални ценности. Заживяването на съпругата му с чужд мъж, от когото родила дете, и тъй като не били разведени, било записано с неговите имена, е било силно позорящ факт за него и семейството му. Вижда се, че необуздаността му е достигнала пик през 2013-2014 година, след като жена му го е напуснала и той доброволно на два пъти е потърсил помощ от Психото в Русе. Един от лекарите дори е поставил съмнения за шизофрения. Психиката му е била „благоприятна основа“, която да го тласне към убийството на жена си“, пледира адвокатът на Димитър и обясни, че той не е можел да преглътне волностите на съпругата си. Защитникът обърна внимание, че след като убил Желязка, мъжът заключил къщата с цел децата да не влязат и да се натъкнат на трупа на майка си. Тази постъпка адвокатът посочи като доказателство за неговия човешки и бащински образ. Защитата обърна внимание и че Желязка не е била грижовна майка, тъй като не е гледала нито едно от децата си сама, което провокира бурен гняв на майка й Николина, заради което жената бе изгонена от съдебната зала.