Процедурата по прехвърляне собствеността на Дунав мост на Митница Русе е задействана. На съвещание на шефовете на ведомството и на Гранична полиция при областния управител Стефко Бурджиев е решено, че имотите на граничния контрол остават на разположение на Регионална дирекция „Гранична полиция“. Всички останали сгради, в които се помещаваха безмитни магазини и ветеринарният контрол, минават под шапката на Агенция „Митници“. Почистването на Дунав мост от сняг през зимата и от прах през лятото също става грижа на митницата.
До месец след прехвърлянето на Дунав мост към митницата ще бъде решена и съдбата на появилото се чейндж бюро в сградата, където преди 2007 година се помещаваха ветеринарите, прогнозираха вчера запознати с проблема.
За това, че зад бариерата на граничен пункт не може да има бюро за обмяна на валута и за продажба на винетки, тъй като това е приоритет на митницата, „Утро“ писа в средата на август. Тогава собственикът му Борислав Борисов каза, че има сключен договор за ползване на помещението с Министерството на земеделието и храните, но не развивал валутна търговия в него. Табелите с курсовете купува/продава били поставени, за да може идващите в страната туристи да се ориентират как вървят отделните валути.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андриан Райков потвърди пред „Утро“, че действително МЗХ е подписало договор с Борисов, а неговото задължение било само да предаде сградата на новия наемател.
Това е недопустимо и мястото на чейндж бюрото не е там, защото при обмяната на валута се струпват хора и камиони, които довеждат до задръствания на входа за града и може да загине човек, коментира губернаторът Стефко Бурджиев. По думите му този пункт може да развива дейност извън бариерата на граничния пункт и затова той пусна уведомително писмо до вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която е й председател на Междуведомствения съвет по сигурност.