Четири дни на отворените врати обявяват от Регионалния исторически музей през септември. Дните със свободен вход са част от Европейските дни на наследството, в които Русе по традиция се включва. Тази година първата проява ще бъде на 5 септември, когато в Лапидариума на Историческия музей ще се проведе Нощ на лешояда по повод Международния ден на лешоядите. 
Дните на отворените врати са на 24 септември в музея „Баба Тонка“, на 25-и в римската крепост Сексагинта Приста, на 26-и в къщата-музей „Захари Стоянов“ и на 27 септември в Пантеона.
От 10 до 15 септември Русе се включва в лятната школа „Антропология, маркетинг и културен туризъм“ заедно с Нов български университет и със специалисти от Букурещ. Специалисти от музея ще участват на 24 и 25 септември в националната научна конференция „Музеят отвъд нацията“ в БАН. На 23 септември в Екомузея ще се проведе детска работилница „Космати мамути“, а на 26-и в зала „Княз Александър Първи“ ще бъде представен сборникът „Наследство и културен пейзаж“, който е том 18 от Известията на РИМ. 
На 2 октомври е финалното събитие от Европейските дни на наследството - това е Нощта на прилепите, която ще се проведе също в Лапидариума.