Обмен на студенти и преподаватели, съвместни обучителни програми и партньорство при научни изследвания - това са сферите на сътрудничество, които очертава подписаният вчера меморандум между Русенския университет и Техническия и технологичен университет във виетнамския град Кън Тхъ. Документът бе подписан от ректорите на двете висши учебни заведения - чл.-кор.проф.Христо Белоев и Зъонг Тхай Конг. 
На срещата с делегацията от Виетнам, водена от Во Тхи Хоанг Анх, зам.-председател на Народния комитет на град Кън Тхъ, ректорът Белоев разказа за традициите в сътрудничеството с Виетнам. Между 1978 и 1995 година в Русенския университет са изучавали български език 330 виетнамски студенти, като 90 от тях са завършили висшето си образование в Русе. В момента се обучават двама студенти от Виетнам, подадени са документи на още двама, от ВУЗ-а се надяват бройката да се увеличава. 
Ще подготвим съвместни програми за обучение не само на студенти, но и на работници, тъй като районът, в който живеем - делтата на река Меконг, се нуждае от квалифицирани кадри, каза ректорът на университета в Кън Тхъ и поясни, че в градовете в делтата живеят 17 милиона души. Зъонг Тхай Конг поднесе на своя колега Белоев картина, изработена от оризови зърна и изобразяваща мост над Меконг. Во Тхи Хоанг Анх пък му връчи знака на град Кън Тхъ с изображение на дракон - символ на развитието. Чл.-кор.проф.Белоев удостои двамата си гости с кристалния знак на Русенския университет.