С тържествена церемония, кратък водосвет и прерязване на трикольорна лента вчера официално бе открита първата санирана сграда на детска градина по проект, който общината изпълнява по Норвежката програма. В присъствието на деца, родители и учители кметът Пламен Стоилов, депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев и директорката на детска градина „Снежанка“ в кв. „Дружба 3“ Екатерина Иванова прерязаха лентата, а отец Марин благослови сградата. 
Щастливи деца, които се радват на красивата си детска градина, усмихнати лица на родители и учители - това е, което искаме да виждаме в нашия град. Последователно изпълняваме нашата програма, в която децата, бъдещето на Русе, са основният приоритет на кметския екип. Поели сме ангажимент и постепенно крачка след крачка правим така, че да растат и учат щастливи и осигурени с необходимите условия, които да им дават възможност да разкриват своя талант и да се градят като бъдещи управници, каза Стоилов. 
Той подчерта, че детска градина „Снежанка“ е една от петте, които се обновяват по Норвежката програма. Ремонтът й е за близо 50 000 лева и включва саниране, подмяна на дограма, реновиране на четири санитарни помещения. В рамките на следващите две години същият вид ще придобият още 17 обекта от здравната и образователната инфраструктура. 
Директорката на детската градина посочи, че само след няколко дни прагът на забавачницата ще прекрачат повече от 350 деца, които ще се възпитават и обучават чрез иновативни методи. 
По проекта „Равен достъп на деца в риск до предучилищна подготовка и интеркултурно образование чрез иновативно обучение, интегриран подход и привлекателни условия в детските градини в община Русе“ се финансират строително-ремонтни дейности и модерни образователни методи за предучилищна подготовка в детските градини „Звездица“, „Детелина“, „Ралица“, „Червената шапчица“ и „Снежанка“. 40% от средствата се влагат в оборудване и дейности по саниране, подмяна на дограма, реновиране на вътрешни пространства и санитарни помещения. Образователните дейности, предвидени в проекта, включват иновативни методи за предучилищна подготовка и елементи на неформално образование.