Внезапно и щастливо Русенска област се оказа на първо място по среден успех в дипломите за средно образование в цялата страна. Изненадващия факт вчера съобщи столичен вестник, който си е направил труда внимателно да разгледа и да анализира една от табличките, публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката. Табличката се нарича „Среден успех на учениците, завършили средно образование, по области и видове училища през 2015 година“, като се пояснява, че в нея са обобщени данни за 961 училища от общо 1002 в страната. 
Та ето, тук Русе е на първо място - със среден успех 4.94. Втори се нареждат учениците от Търговище - те са постигнали 4.93.  
Трети са габровските абитуриенти и връстниците им от София-област с еднакъв среден резултат - 4.90, а след тях остават Плевен - 4.88, Благоевград и Ямбол с 4.86, Кърджали и Смолян с по 4.82 и т.н. На опашката последни остават областите Бургас и Разград, където средно дипломите формират успех от 4.44.  
В интерес на истината, трябва да отбележим, че всъщност преди София-област излизат българчетата в чужбина, които също получават българска диплома - със среден успех 4.92. 
Но в случая по-интересен е друг факт, който граничи с парадокса. Как става така, че успехът от дипломите за средно образование класира безапелационно Русенска област на първо място в цялата страна, а в  същото време резултатите от зрелостните изпити показаха една доста по-различна картина? Тоест, други училища са по-първи в страната, а русенските са по-назад. 
На матурата по български език първото русенско училище в списъка по успех беше едва на 16-о място - Английската гимназия /5.36/, а Математическата беше 31-ва с 5.28. След това идваше Дойче шуле /4.96/ - на 85-о място, Икономическата и т.н. По история на матурите първото споменаване на Русе е на 103-о място - Икономическата гимназия с успех 4.46. На зрелостния изпит по физика и астрономия сме доста по-добре - 13 и 14 место за Английската и Математическата. С география и икономика се появяваме за първи път на 30-о място /СОУ „Васил Левски“ с 4.93 средно за 4 явили се ученици/, по английски най-доброто русенско постижение е на ученик от Ветово - 5.70. 
Остава да разчитаме на това, че русенските абитуриенти не са избирали за втори матуритетен предмет този, който им е „най-силен“ и им е „направил“ най-високия за страната среден успех в дипломите. Но тук се натъкваме на още една странност. В друга кипра табличка на сайта на МОН, където областите са класирани според профила на завършващите средно образование, Русенска област в нито една колонка не е първенец. В графата „непрофилирана подготовка“ преди Русе са Видин, Смолян, Кърджали, Хасково... В чуждоезиковия профил Русе е по-скоро в последната четвърт на всичките 28 области. В природонаучния профил - в третата третина. Оказва се, не сме най-добри нито в хуманитарния профил, нито в технологичния, нито дори в спорта /там средният успех е 3.45, докато половината училища са с успех „добър“/. Тогава как станахме най-добри „по всичко“, без в едно нещо поне да се откроим? Чудеса статистически!  
Дали пък безизразната „равност“ не ни е направила най-добри в страната? При всички случаи тази „палма на първенството“ е по-малко повод за радост и за гордост, отколкото повод за размисъл.